FREDRIK BACKMAN avslutar sin hyllade serie om Björnstad med boken Vinnarna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I oktober kommer den sista delen i Fredrik Backmans älskade trilogi om hockeystaden Björnstad och dess människor. De två första böckerna, Björnstad och Vi mot er, nådde svenska topplistor såväl som New York Times bästsäljarlista och blev tv-serie på HBO.

Om Vinnarna

Vad är en familj? Vad är en hockeyklubb? Vad är ett samhälle?

Det har gått två år sedan allt som ingen vill tänka på hände, alla har försökt gå vidare men något med den här delen av skogen låter oss aldrig riktigt göra det. Vi är en stad med sorg i hjärtat och våld i luften, vi älskar sagor med lyckliga slut men innerst inne visste vi nog alltid att det här inte var en sådan. Det börjar med en storm, den här gången, och slutar med en eld. Någon som har varit borta länge är på väg hem. Någon begravs. Någon blir kär, någon drömmer om NHL och någon drömmer om hämnd. Någon sover rygg mot rygg med sin bästa vän, någon försöker laga sitt äktenskap och någon försöker rädda sina barn. Någon hatar, någon slåss, någon tar ett skjutvapen och går mot en ishall. Allt vi kämpat för kommer inte överleva, alla vi älskar kommer inte bli gamla.

Så vad är en familj? En hockeyklubb? Ett samhälle? De är summan av våra val. Vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Allt. Bara allt.

Röster om Björnstad och Vi mot er:
“Utan tvekan hans mästerverk!” – New York Journal of Books
“En insiktsfull, storslagen skildring av idrottens kultur; om klass, manlighet, identitet.” – Aftonbladet
“Fredrik Backman skriver bra om män, med kärlek och förståelse för de män som helst löser konflikter med knytnävarna. Det är svårt att låta bli att älska det.” – Dagens Nyheter
“Backman speglar samtiden.” – Norrbottens-Kuriren
“Huvudrollen i Backmans böcker om Björnstad har ändå idrottsrörelsen. Det är en kärleksförklaring som heter duga.” – Göteborgs-Posten

Om författaren:
Fredrik Backman har sedan debuten 2012 blivit ett internationellt fenomen översatt till fler än 40 språk. Alla hans sex romaner har nått New York Times bästsäljarlista och 2020 nådde han förstaplatsen för andra gången då Folk med ångest toppade listan. 2017 röstades Björnstad fram som årets näst bästa skönlitterära bok i Goodreads Choice Awards och 2018 kom Vi mot er trea i samma omröstning. 2021 nominerades Folk med ångest till prestigefyllda The Dagger Awards i Storbritannien samtidigt som Washington Posts läsare röstade fram den som en av årets 10 bästa ljudböcker.
Flera av Backmans berättelser har blivit film och tv, först En man som heter Ove (som Oscarnominerades) och Britt-Marie var här, sedan Björnstad som blev hyllat drama på HBO och härnäst Folk med ångest som produceras av FLX för Netflix. Även rättigheterna till Ditt livs affär och Min mormor hälsar och säger förlåt har förvärvats av filmbolag i Sverige och utomlands.

Utgivningsdag: 6 oktober
Ljudbok: 20 oktober, uppläsare Marie Richardson

© Bokförlaget Forum

print

Våra samarbetspartners