DAVID SUNDIN : BÄST I TEST – Kristallenvinnaren nu som åtråvärd, humoristisk bok

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Forum
Genre: Inomhuslekar
Antal sidor: 285
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-05-28

Drottningen av Gotland, La Babben herself, har skrivit förordet, Sundin och Sundin har skrivit boken. Programmet har nu gjort ett hattrick och vunnit Kristallen hela tre år i rad! Vi talar alltså om en bok som tål att testas … för att visa sig vara Bäst. Liksom den bästa programledaren David Sundin. Helt kristallklart!

Bäst i test, trivsamt humoristiskt och prisvinnande underhållningsprogram på SVT, är numera även en åtråvärd och humoristisk bok. Bröderna Sundin, David Sundin (programledare för Bäst i test och känd från SVT) och Karl Sundin (producent för Bäst i test och mindre känd från SVT), har skapat en bok med 199 tester för hemmabruk. För att ha kul med själv när abstinensen efter fler säsonger blir för stor, för att utmana andra, för att tävla med på fester, för att pigga upp släktträffen, för att få till ett roligt barnkalas, för att ha kul på resan, för att få tiden att gå, för att skapa en fest i festen, för att aktivera bekanta på sociala medier …

Många användningsområden och menyer

Användningsområdena är många och testerna har ett brett spektrum. Från att sjunga allsång till att rita och måla en fin majkil. Det finns också olika testmenyer, där olika tester kombinerats för att passa ihop inför olika tillställningar.

Det här är en typ av pysselbok och aktivitetsbok som ofta vänder sig till barn – så det är på tiden att någon gjort en bok för “alla kategorier, alla målgrupper”.

Det bästa är ju att få se kändisar göra bort sig …

En nära vän påpekade att det bästa med Bäst i test är ju att få se kändisar (och kändisar man inte hört talas om) göra bort sig rejält och göra dumma saker på väldigt korkade sätt. Ju mer misslyckat desto bättre (fempoängarna är sällan speciellt underhållande). Och det går man ju miste om i boken, när man själv ska fixa underhållningen. Svaret på det blir ja … Och nej. För här finns även massor av trivsam trivia om alla säsonger av Bäst i test. Och bilder på Ankan som kolliderar med en stolpe. En modern klassiker i TV-historien!

Bakom kulisserna skvaller och minneslistor

Det finns anekdoter från “behind the scenes”, “best-of”-listor från alla säsongerna, frågesport där du kan testa dig själv (eller andra) på minnen från Bäst i test-säsongerna … och i samband med de 199 testerna berättas ofta även där anekdoter från Bäst i test -historien. Som hur mycket Per “räkhästen” Andersson nu hatar en viss saxofonslinga och varför, hur Per försökte marknadsföra “detoram” som svordom (det låter snarare som en ny inredningstrend?), hur Olof Wretling hävdade att räkhäst, nej räkmustasch, var ett ord, hur Bäst i test gjorde betting på käpphästar populärt …

Alla har sina käpphästar

Varför inte bygga en egen bana och organisera ett eget käpphästrace? Det är så trendigt! (Lika trendigt som detoram!) Hitta gärna på namn till käpphästskapelserna, men Filbyter är inte PK, oavsett vad Fredrik Lindström hävdade. (Ingen veterinär idag skulle drömma om att bita djur utan bedövning!).

Kan du vissla Johanna? – En hyllning till den bästa sämsta!

Bästa minnena från alla säsongerna finns listade – men hur kan man ha missat allt det bästa med Johanna Nordström (säsong 5)? Bästa minnena från Bäst i test som INTE finns med i boken:
– Johanna skrattar så mycket när hon lurat David att hon rullar runt på golvet. Som en seriefigur! (Kan en verklig människa skratta lika mycket som en tecknad karaktär i Peanuts (Snobben)? Uppenbarligen – ja!)
– Johanna som absolut inte kan kallprata inför främlingar. Inte ens när poäng står på spel. Men vi vet alla nu att hon funderar på att börja på med stand up. Som i och för sig är kallprat inför främlingar …
– Johanna (som blindbock) tror att hon håller på att kollidera med en massa hinder och en studiolampa … och hon befinner sig på ett tomt fält. Lampan är solen.
– Johanna påpekar att hon minsann har gått på handboll. Och missar kasten.
– Johanna blir den enda i panelen som fyller en stege med prylar, enligt multiplikationstabellens alla regler. Efter en enda deltagare tröttnade programmakarna på hur lång tid det tog … och strök helt sonika tävlingen.
– Johannas skratt.
– Johanna som skrattar bara hon ser David.
– Allt med Johanna!

Sjätte gången gillt …

Att se fram emot: Johanna kommer tillbaka i nästa säsong – i egenskap av den som var sämst under säsong fem (alltså fick minst poäng). Fast det är ju så ofta den som är sämst som är bäst … alltså mest underhållande och mest minnesvärd.

Brasklapp! “Don’t try this at home!”

Är alla tester i Bäst i test bra? Nej, man får använda sitt eget förnuft. Det är inte okej att insinuera i ett test-brev att det är hallonsaft i ett glas (spill inte hallonsaft), när det är jordgubbssaft. Det är livsfarligt för folk som är allergiska …

Det är inte okej att trä plastpåsar och soppåsar över huvudet på människor (inte ens programledare i TV) – även om man säger efteråt att man egentligen inte ska göra så. För barn gör inte som folk säger (ni får aldrig göra så!) utan som folk gör (oj, vad roliga de är i TV!). Sådant beteende borde inte belönas med full poäng utan diskas och helst klippas bort helt (Farah Abadi, säsong 4). Och det är definitivt inte okej att sikta på folk med skjutvapen (också säsong 4). Kasta konservburkar på varandra går också bort — bygg hellre ett torn av bönkuddar eller riskuddar, medan ni säger vad de är lastade med, enligt alfabetets ordning.

Ge alla gott om poäng – helt rättvist!

Att godtyckligt ge ut poäng och diskvalificera folk eller mobba deltagare må ses som roligt i TV – men ska du själv fixa Bäst i test-kalas, eller Taskmaster party – ge ut rättvisa poäng och ge generöst med poäng och bonuspoäng till alla! Det ger mycket bättre stämning och bättre humör!

Och om någon säger färdigt istället för färdig … låt gå. Den som säger färdigt har per automatik också sagt färdig. Plus bokstaven t. Och efter slutet av ett test är det ju fritt fram att säga så många t man vill, utan poängavdrag (och att dricka te till …)

Så använd egen vett och etikett få att få till kul tävlingar och lekar — där ALLA trivs och får lov att ha framgångar och vinna belöningar! Det bästa är om alla vinner priser.

Laga godast majkil!

Visst går det också att inspireras till att hitta på egna test, influerade av Bäst i tests digra historia …

Typ: laga till var sin majkil, fixa knytkalas, godast majkil vinner! (Eller alla vinner – för visst är det gott med knytkalas?) Vem gör majkil på färsk makrill? Vem gör majkil med currysås? Vem gör en vego-variant?

Testa handarbetstrenden!

Hur många kommer förresten att brodera Bäst i test-citat och lägga ut på nätet? Vem gör snyggast? Vilket citat blir mest populärt?

Bäst i test är allt som oftast en kul och sprallig aktivitetsbok och triviabok och en hyllningsbok till något som så ofta undervärderas – tramsigt, lekfullt tidsfördriv. Men det är oftast under lekfulla former som de bästa idéerna kommer.

print

Våra samarbetspartners