DAVID SUNDIN : BOKEN SOM INTE VILLE BLI LÄST / BOKEN SOM VERKLIGEN INTE VILLE BLI LÄST – härligt busigt nonsens och utmaningar värdiga Bäst i test

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
BOKEN SOM INTE VILLE BLI LÄST
Förlag: Bonnier Carlsen
Illustrationer: Alexis Holmqvist
Läsålder: 3-6 år
Genre: Barn, Berättelser
Antal sidor: 40
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-08-28

BOKEN SOM VERKLIGEN INTE VILLE BLI LÄST
Förlag: Bonnier Carlsen
Illustrationer: Caroline Linhult
Läsålder: 3-6 år
Genre: Barn, Berättelser
Översättning: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 40
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-08-23

Boken som inte ville bli läst blev årets mest sålda barnbok 2020. Nu kommer denna bok och uppföljaren Boken som verkligen inte ville bli läst att krångla med läsare jorden runt, eftersom böckerna har översätts till 25+ olika språk.

Originaltexten är av David Sundin, bilderna är historiska gravyrer från arkiven Shutterstock och Getty and Alamy Stock Photo, grafisk form och färgläggning är gjord av Caroline Linhult. Boken är ett konstverk – en installationsupplevelse som förändrar sig hela tiden.

Ligger bakom Bäst i test

David Sundin är för gemene man känd som programledaren som tillsammans med sin bror producenten Karl Sundin ligger bakom SVT succén Bäst i test. (Programmet vann Kristallen 2019, som årets program och 2020 som årets underhållningsprogram. Årets program kan alltså vara underhållande.)

“Fnille och Fmak” i modern, fiffig nonsensform

Det här är en högläsningsbok som är full av trams och utmaningar helt värdiga Bäst i test. Man ska viska och ropa vartannat ord när man läser (skitsvårt!). Man ska leta ord i en labyrint för att få till vettiga meningar och ta sig över uppslaget till nästa uppslag. Man ska bestämma sig för om man tittar på en anka eller en kanin. Man ska ha boken på sig som en hatt. Man ska skaka boken som en jordbävning så att ett grafiskt monster (som ser ut att tillhöra Sankt Göran) ramlar ut ur boken. Man ska ta sig vidare trots att alla S förvandlas till F, trots att ord förvandlas till bilder och trots att texten invaderas av ord som inte finns (i alla fall inte på svenska) …

Jabberwocky!

Det här härligt busigt nonsens, ungefär som i Alice in Wonderland’s Jabberwocky… och så kul! Och slutligen, så nära målsnöret, måste man gå tillbaka och leta efter en hel hög nycklar i boken för att “låsa upp” slutet. Tack och lov går det inte på tid! Vi hade förmodligen inte tagit hem en fempoängare i sådana fall … Men alla blir belönade med samma fullpoängare på slutet i alla fall – ett uppmuntrande meddelande från boken!

Dragspel, tax, banjo och … ? -maskin utan digital uppkoppling

Det här är ett kul tillskott till den klassiska nonsenstraditionen! Boken är full av knäppa bilder från gamla arkiv. Och i sann nonsenstradition … bild och text behöver inte ha något med varandra att göra! Tankar på hajar hör ihop med en bild på ett dragspel, en släkting hör ihop med en svart tax (sug på den du, Darwin!), kroppsfunktioner med en banjo och … vad är det där för konstig sak med ett frågetecken på? Det är en skrivmaskin. Det är någonting som fanns förr i tiden innan folk skrev på sina mobiltelefoner. Tänk, vilken kul nonsensgrej att ha med i en bok!

Det är en förresten en skrivmaskin som plingar när Musse och Kalle äter majs i filmen Musse Pigg på camping (som visas varje julafton i Kalle Anka och hans vänner önskar God jul). Det där är ett samtalsämne vid högläsningsstunden om något!

Hatten av för David Sundin! (Hatten är förresten gjord av en bok. Gissa vilken?!)

print

Våra samarbetspartners