BENGT LILJEGREN: Nya sidor av John F. Kennedy kommer fram i svensk biografi

Klicka på bilden, för att se hela bilden

John F. Kennedy fick bara vara USA:s president i 34 månader innan han mördades i Dallas 1963. Ändå satte han ett outplånligt avtryck i vår moderna historia – kanske mer för de känslor och förhoppningar som knöts till honom än för vad han faktiskt åstadkom. Historikern Bengt Liljegrens nya bok John F. Kennedy ger ett närgånget och kritiskt porträtt av en man vars liv var fullt av paradoxer. Boken är den första heltäckande biografin på svenska på fem decennier.

– Myten om Kennedy lever vidare. Med sin filmstjärnekarisma och sin modeikon till hustru, Jackie, spred Kennedy glamour och förväntningar som ingen president före honom. Även efter sin död har han fortsatt att idealiseras av omvärlden. Detta trots att en rad vittnesmål om Kennedys mindre smickrande sidor kommit fram de senaste decennierna. I det avseendet kan man nog säga att legenden skymmer det faktum att han, likt oss andra, var en komplex och sammansatt individ präglad av paradoxer, säger Bengt Liljegren.

Samtidigt som medierna paketerade John F. Kennedy som sinnebilden för ungdomlig vitalitet led han av allvarliga hälsoproblem som noga hemlighölls. Sin politiska position nådde han genom att framhäva sin integritet – ändå lät han sig styras av sin maktlystne och skrupelfrie far. Under Kubakrisen 1962 räddade han världen från ett fullskaligt kärnvapenkrig genom sitt mod och sin intellektuella skärpa, samtidigt som han inte drog sig för att äventyra nationens säkerhet med ständiga otrohetsaffärer.

Det har länge saknats en modern biografi om John F. Kennedy på svenska. 1965 utkom De 1000 dagarna av Arthur M. Schlesinger Jr., och året efter Kennedy av Theodore C. Sorensen. I och med att de författarna arbetade som rådgivare åt presidenten ses böckerna som partiska, till skillnad från Bengt Liljegrens nya biografi. Det har också publicerats ett antal böcker som fokuserat antingen på mordet eller klanen Kennedy. Bengt Liljegren ger i denna bok en bred och livfull skildring av en makthavare och hans tid – bortom myterna och dimridåerna.

”Vi har en benägenhet att upphöja makthavare och celebriteter som dör i förtid, att låta deras förtjänster överskugga misslyckandena och bristerna. Detta är sannolikt en starkt bidragande förklaring till att John F. Kennedy fortfarande rankas som en av de främsta presidenterna i USA:s historia.”

Ur boken
Bengt Liljegren är lärare, författare och historiker. Han har haft stora framgångar med flera böcker, bland annat Adolf Hitler (2008), Winston Churchill (2014). Han är också känd från tv där han medverkat som historisk expert i programmen Boston Tea Party och Inte OK.

Släpps: 30 augusti
Släpps som ljudbok: 1 september

© Historiska Medias

print

Våra samarbetspartners