BENGT LILJEGREN bland titlarna för sommaren 2021!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Boksommaren 2021 är minst sagt efterlängtad på Historiska Media. Bland sommarens sakprosa finns bland annat Bengt Liljegrens maffiga biografi om den mytomspunne presidenten JFK, och ett engagerande möte med de många — allt för ofta bortglömda — kvinnor som deltog i andra världskriget. Dessutom Johan Berggrens kunniga och angelägna skildring av konflikten mellan Israel och Palestina.

På romansidan har vi nöjet att presentera den tredje, fristående delen i Agneta Arnesson Westerdahls rosade Vikingaserie, Offergudar. Ny feelgood behövs såklart till hängmattan, och till sommaren släpper vi Hanna Blixts efterlängtade uppföljare i den mysiga Leksandssviten. Dessutom blåser vi nytt liv i Herbjørg Wassmos kultförklarade romanepos om tyskungen Tora, som tog Norge med storm när de först gavs ut på 1980-talet.

Ta del av alla sommarens böcker här!

Den perfekta konflikten av Johan Berggren
Varför blir det aldrig fred mellan israeler och palestinier? Sedan slutet på 1800-talet har judar och araber kämpat om herraväldet över området mellan Jordanfloden i öster och Medelhavet i väster – ett territorium inte större än Västergötland. Det är en närmast perfekt konflikt – territoriell, existentiell, religiös – med två sidor som båda ser sig som offer, som tolkar historien diametralt olika och som misstror varandra fundamentalt.
I Den perfekta konflikten skildrar Johan Berggren, tidigare rådgivare till Tony Blair och bosatt i Jerusalem 2013–2017, vår tids mest svårlösta konflikt, dess historiska grunder, de stora utmaningarna och vägarna mot en eventuell lösning. Utan att väja för de svåra frågorna – ockupationen, bosättningarna eller arabisk antisemitism argumenterar Berggren trovärdigt för att tvåstatslösningen trots allt har framtid.
Utgivningsdag: 3 maj

John F. Kennedy av Bengt Liljegren
Med sin filmstjärnekarisma och sin modeikon till hustru, Jackie, spred Kennedy glamour och förväntningar som ingen president före honom. Men samtidigt som medierna paketerade Kennedy som sinnebilden för ungdomlig vitalitet led han av allvarliga hälsoproblem som noga hemlighölls. Sin politiska position nådde han genom att framhäva sin integritet – ändå lät han sig styras av sin maktlystne och skrupelfrie far. Under Kubakrisen 1962 räddade han världen från ett fullskaligt kärnvapenkrig genom sitt mod och sin intellektuella skärpa, samtidigt som han inte drog sig för att äventyra nationens säkerhet med ständiga otrohetsaffärer.
I historikern Bengt Liljegrens nya biografi, den första heltäckande på svenska på fem decennier, får vi ett närgånget och kritiskt porträtt av en sammansatt människa vars liv var fullt av paradoxer. Liksom Liljegrens tidigare böcker är detta en bred och livfull skildring av en makthavare och hans tid – bortom myterna och dimridåerna.
Utgivningsdag: 30 augusti

Glömda soldater av Anna Larsdotter
Hundratusentals kvinnor deltog i andra världskriget, ändå lyser de med sin frånvaro i de flesta av de böcker som skrivits om konflikten. De befann sig på alla fronter, som sjuksköterskor, piloter, prickskyttar, partisaner, agenter, kökspersonal, luftvärnssoldater, signalister och tolkar. Deras drivkrafter var pliktkänsla och patriotism, men också en längtan efter frihet och att spränga de gränser som tidens kvinnoroll satte upp. Fördomar och diskriminering följde dem, men också beundran och tacksamhet.
I Anna Larsdotters bok får vi följa ett tjugotal kvinnor på uppdrag i andra världskrigets Europa, USA och Asien: Thelma Saunders, sjuksköterska i Kina och Burma, Maija Kitunen, kantinlotta i Karelen, Francis Slanger som går i land i Normandie efter D-dagen, Gunborg Hagberg, signallotta på försvarsstaben i Stockholm, Roza Sjanina, prickskytt i Röda armén, Hedda Lundh, aktiv i den danska motståndsrörelsen, Mary Churchill, officer i luftvärnet och Ilse Hannes, Helferin i tyska Wehrmacht. Vi möter dem mitt i deras uppdrag — på plats i krigets verklighet.
Utgivningsdag: 16 augusti

Offergudar av Agneta Arnesson Westerdahl
Tiden är 800-tal, tidig vikingatid. I takt med att striderna hårdnar mellan de kristna och de asatroende, blir järnhandeln allt viktigare. Rindi och Ormika ger sig iväg till Järnbäraland, men på vägen beslutar sig Rindi för att stanna hos den attraktive kung Anund i Uppsala, Nordens största blotare. Anund och Rindi dras till varandra, men när Anund vänder ryggen åt sina högättade frillor, blir Rindi måltavla för deras hat. I Birka och på Alsnön härskar samtidigt Anunds bror, den sluge kung Björn som tillåter Vite Krist och har handelskontakter med de kristna söderöver. Konflikten mellan bröderna blir allt mer hotfull. Och Ormika, som säljer sitt järn till Anund, drabbas av svartsjuka och söker hämnd.
Offergudar är den tredje fristående delen i Agneta Arnesson Westerdahls Vikingaserie, som rosats av läsare och kritiker. I denna spännande och dramatiska släktkrönika kommer läsaren vikingatidens kvinnor och män inpå livet, och berättelsen genomsyras av en säker känsla för tiden och detaljerna.
Utgivningsdag: 24 maj

Tora-serien av Herbjørg Wassmo
Toras mor Ingrid arbetar på en fiskfabrik medan hennes styvfar — invalid efter andra världskrigets strider – ägnar dagarna åt att supa och driva runt. Tora fantiserar om sin riktiga far, som hon aldrig har träffat, men som hon hoppas väntar i en by någonstans i Europa. I verkligheten är flickan resultatet av en affär mellan hennes mor och en tysk soldat, vilket i byns ögon stämplat både modern och Tora som smutsiga. När Tora måste vårda styvfadern i hemmet, utsätter han henne för handlingar som hon inte förmår anförtro någon.
Romanerna om tyskungen Tora, som tack vare sin fantasi överlever en hård uppväxt, tog Norge med storm när de kom ut på 1980-talet och blev författaren Herbjørg Wassmos stora genombrott. Tillsammans utgör de tre böckerna en gripande berättelse om fattigdom, övergrepp och drömmar i ett samhälle som läker såren efter tyskarnas ockupation.
Utgivningsdag: 10 maj (Huset med den blinda glasverandan), 11 juni (Det stumma rummet), 9 augusti (Hudlös himmel)

Galleriet vid vattnet av Hanna Blixt
Galleriet vid vattnet är andra delen i den hjärtevärmande Leksandssviten och den fristående uppföljaren till succén Glasveranda med sjöutsikt. Nora och Viktor har bestämt sig för att öppna ett galleri med återvunna saker i Tällberg, och Nora är fast besluten att slå upp dörrarna till midsommar. Men tiden är knapp och det visar sig att ingenting går lika smidigt som hon hoppats på. En dag ropar Nora in en tavla på auktion och hittar ett kärleksbrev som väcker hennes nyfikenhet. Vem är dalkullan på tavlan? Är brevet skrivet till henne? Och vem är avsändaren?
Samtidigt följer vi Nils på 1960-talet, en ung man som tillsammans med sin dysfunktionella familj flyttat till Insjön. Nils är romantiskt lagd och blir omedelbart förälskad i en kulla i folkdräkt som han ser på ett vykort. Galleriet vid vattnet är en varm roman om kärlek, drömmar och livsmål. Hanna Blixts första bok i Leksandssviten, Glasveranda med sjöutsikt, har rosat marknaden och rättigheterna är sålda till flera länder.
Utgivningsdag: 3 maj

© Historiska Media

print

Våra samarbetspartners