HARPER LEE bland april- och majnyheter från Albert Bonniers Förlag Del 2

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Säg inget om Lydia av Celeste Ng
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Gunilla Leining)
Om boken: Sextonåriga Lydia är sina föräldrars ögonsten. Det är hon som förväntas uppfylla deras grusade drömmar: Marilyns önskan om att bli läkare, som hon fick ge upp när de tre barnen kom, och kinesisk-amerikanske James längtan efter att passa in.
Men en dag kommer Lydia inte ner till frukosten, och hennes säng uppe i sovrummet är tom. När dottern hittas död i sjön i närheten av familjen Lees hem rämnar den sköra värld som Marilyn och James har byggt upp.
”Säg inget om Lydia” är ett djupt rörande porträtt av en familj, som gläntar på dörren till tonåringarnas hemliga värld, och till det smärtsamma förflutna som föräldrarna tiger om. Under ytan i det lilla samhället vid sjön ruvar hemligheter, åtrå, skam och en intensiv längtan bort.

Europa, ständigt detta Europa av Per Wirtén
Format: Inbunden, e-bok
Om boken: Under fyra år på 1920-talet reste Elin Wägner i Europa. Hon drogs in i en av dåtidens mest infekterade konflikter, den mellan Frankrike och Tyskland i Rhenlandet och Ruhrområdet. Europas framtid stod på spel. I Mannheim träffade hon en tysk nationalist, som blev hennes kanske enda lyckliga kärlekshistoria. Hon var pacifist. Han blev under tiden indragen i våldsamma attentat. En del kallade honom bandit och terrorist. Under sina resor tog Elin Wägner språnget från att vara en av Sveriges mest kända författare och journalister, till att också bli en betydelsefull intellektuell. Hon undersökte internationalismens, fredspolitikens och feminismens innebörder — och hon tog ställning för ett Europas förenta stater. Hon befann sig mitt i det bortglömda 1920-talets politiska strömvirvlar. I februari 1921 var Elin Wägner en medelålders kvinna som tog tåget till äventyren, politiken och kärleken. Hon fann alltsammans. Men sedan gick det mesta förlorat.

Pastor Viveka och feministerna på Stockrosvägen av Annette Haaland
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok
Om boken: Vintern har bitit sig fast i gamla Enskede när Viveka predikar om jämställdhet. Frågan har blivit särskilt aktuell sedan Beatrice Dunder bildade kvinnokollektiv, något alla i grannskapet tycks ha en åsikt om. Vissa retar tydligen upp sig mer än andra. Feministerna på Stockrosvägen får huset nedklottrat och någon har släppt ut kaninen Rocky. Samtidigt har Viveka egna bekymmer: familjens båt måste färgsaneras, kyrkans dopgrav läcker och sonen Otto har kommit på kant med klasskompisen King Dunder – Beatrices son – som en dag plötsligt försvinner.
“Pastor Viveka och feministerna på Stockrosvägen” är en lika underhållande som tänkvärd berättelse för den som söker spänning med hög mysfaktor.

Jägarna i Armentières av Steve Sem-Sandberg
Format: Inbunden, e-bok
Om boken: I Jägarna i Armentières samlar Steve Sem-Sandberg fyra korta och längre berättelser som alla tillkommit parallellt med arbetet med den hyllade romanen W. Här varieras teman som förekommer hos Georg Büchner eller i hans litterära omkrets. Den avslutande novellen ”Oberlin” är en omskrivning av Büchners prosastycke ”Lenz” som berättar om den äldre dramatikerns psykiska sammanbrott i en avlägsen bergsby i Elsass i januari 1778. Ett övergripande tema är individens längtan efter frihet, respekt och egenvärde i mötet med ett föråldrat ståndssamhälles krav på lydnad och underkastelse, en konflikt där ofta bara våldet eller vansinnet erbjuder möjliga utvägar.

Midsommarnattsdrömmar av Bengt Ohlsson
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Anja Lundqvist)
Om boken: Året är 1988. Ett kompisgäng i 25-årsåldern åker till Roslagen för att fira midsommar. Under kvällen berättar Jenny och Olof att de väntar barn. Nyheten fyller vännerna med en hisnande känsla. Är det redan dags att bli vuxna? Men de har alla förutsättningar att skapa den lyckligaste generationen någonsin. De vet det inte än, men det gemensamma midsommarfirandet kommer att bli en tradition som de försöker hålla fast vid.
I Bengt Ohlssons roman får vi följa en handfull unga människor upp i vuxenlivet och medelåldern, genom förälskelser, otroheter och skilsmässor. Vännerna försöker handskas med alla svårigheter livet har i beredskap för dem, och sen inser de att det obegripliga har hänt också dem: att de börjar bli gamla, och att mycket redan är för sent.

Min mörka Vanessa av Kate Elizabeth Russell
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok (uppläsare: Angela Kovács)
Om boken: “När jag mötte Strane var jag femton och han fyrtiotvå, nästan trettio perfekta år skilde oss åt. Det var så jag beskrev åldersskillnaden då – som perfekt.”
Vanessa är en kvinna i trettioårsåldern som lever ett lagom framgångsrikt liv. En dag läser hon i tidningen om en collegelärare som har förgripit sig på sina elever. En av flickorna har trätt fram och berättat om sina upplevelser. Artikeln leder till fler reportage om läraren Jacob Strane och tidningarna antyder att det finns många fler unga kvinnor som har utsatts. Vanessa följer bevakningen med hjärtat i halsgropen. Hon stalkar den unga kvinna som satte igång drevet mot läraren, följer hennes rörelser på sociala medier. Samtidigt får Vanessa sms från Jacob som undrar hur hon mår.
“Min mörka Vanessa” är en svart och djupt berörande roman som skildrar hur Vanessa i vuxen ålder tvingas minnas sin collegetid och den relation hon inledde med sin lärare Jacob Strane. Det är en mörk och plågsam läsning, omöjlig att värja sig för.

Att döda en härmtrast av Harper Lee
Format: Inbunden, e-bok
Om boken: ”Att döda en härmtrast” är en av 1900-talets mest älskade och omdiskuterade romaner. Den hör till de amerikanska klassikerna och finner ständigt nya läsare. Nu kommer den i en nyöversättning av Eva Johansson, med ett förord av Judith Kiros.
Det är 30-tal i en småstad i den amerikanska Södern, mitt under den stora depressionen. En ung svart man, Tom Robinson, anklagas för våldtäkt på en vit kvinna, och samhället vänder sig mot honom. Maycomb må framstå som en sömnig idyll, men under ytan är staden djupt splittrad av segregation och klassklyftor.
Åttaåriga Scout är dotter till försvarsadvokaten som tilldelas fallet. Hatet som kokar i staden sipprar oundvikligen in i barnens värld. För Scout, som inte kan låta bli att blanda sig i de vuxnas angelägenheter, blir rättegången mot Tom Robinson det första mötet med samhällets orättvisor.
”Att döda en härmtrast” är en av 1900-talets mest älskade och omdiskuterade romaner. Den hör till de amerikanska klassikerna och finner ständigt nya läsare.

Tullias värld av Kerstin Ekman
Format: Inbunden, e-bok
Om boken: Ciceros dotter Tullia är den sköra tråden i min berättelse. Om henne visste jag ingenting i skolan och inte på universitetet. Om man ville ha reda på något om de kvinnor som levde under de stora männens tid så måste man läsa om de stora männen. Det fanns inget annat sätt. Egentligen har vi nästan ingen kunskap om kvinnornas tankar och känslor förrän de själva börjar berätta om dem. Det skulle dröja mycket länge. Vem Tullia innerst var får vi aldrig veta.
Utifrån sitt intresse för antiken skriver Kerstin Ekman fram en ung kvinnas liv och värld, i en rik och ömsint bok med skönlitterära och personliga inslag.

Sarajevo – minnen från en belägring av Jasenko Selimovic
Format: Inbunden, e-bok
Om boken: ”För det är förnedring man vill åt. Inte mördande. Hade mördande varit målet skulle många fler av oss redan varit begravna. Man vill istället få oss att krypa, se löjliga ut, skrika på hjälp när vi ska försöka hjälpa den kvinna som krypskytten skjutit. Det är en utstuderad form av förnedring. Den har sitt syfte. När man fått oss att krympa av rädslan då kommer vi acceptera alla politiska lösningar. Och inte bara lösningar, vi kommer att acceptera allt.”
1992. Sarajevo är belägrat. Medan världen tittar på terroriserar bosnienserbiska armén staden med artillerield och prickskytte; en utdragen och utstuderad tortyr som ska resultera i över 13950 döda, 56000 sårade och ett ofattbart lidande som pågår i 1425 dagar. Jasenko Selimovic var en av dem som lyckades fly belägringen som nästan halverade stadens befolkning. Hans berättelse är ett skakande vittnesmål från ett krig som än idag är ett öppet sår i Europa, från en belägring som aldrig upphör för dem som tvingades uthärda den.

Jagad av Joyce Carol Oates
Format: Inbunden, e-bok, ljudbok
Om boken: Som barn plågas Abby av en återkommande mardröm: hon går över ett fält där benknotor skymtar i gräset. I vuxen ålder inbillar hon sig att de nattliga fasorna har släppt taget, men kvällen före hennes bröllop gör de sig påminda igen. Abby inser att hon måste konfrontera de mörka hemligheter som hon har dolt för sin blivande make, Willem. Kort därefter råkar hon ut för en svår olycka. Medan Abby svävar mellan liv och död i sjukhussängen försöker Willem förstå vad som har hänt och varför. Han lägger ledtråd till ledtråd och närmar sig långsamt den skakande sanningen om Abbys förflutna.
”Jagad” är en lika otäck som spännande roman där Joyce Carol Oates visar upp sin mästerliga förmåga att borra i det mänskliga psyket.

Strega av Johanne Lykke Holm
Format: Inbunden, e-bok
Om boken: Tillsammans med åtta andra unga kvinnor anländer Rafa till den lilla bergsorten Strega för att arbeta på det majestätiska hotell Olympic. Av den strikta personalen får de lära sig att servera och stryka, laga mat och bädda rent, men hotellet förblir öde. På lediga stunder blickar de ut över trakten, de dova bergen, nunneklostret. Men den ensliga hösten vibrerar samtidigt av undantryckt bultande liv.
”Rex visade oss hotellets olika faciliteter. Hon pekade på simbassängen och sa: Swimmingpool. Hon pekade på mangeln och sa: Pressanordning. Hon lät oss känna på handdukarnas kvalitet. Hon lät oss stryka med händerna över köksbänkens yta. Hon lät oss stoppa citronmeliss i munnen.”

Lögnerna av Lennart Pehrson
Format: Inbunden, e-bok
Om boken: Från mordet på John F Kennedy till Vietnamkrigets slut. Den augustprisnominerade författaren och journalisten Lennart Pehrson skildrar USA-s 1960-talshistoria utifrån presidenters, soldaters, rockskribenters, filmstjärnors och ungdomars liv och minnesbilder. ”Lögnerna – USA och kriget i Vietnam” är berättelsen om ett gigantiskt kulturskifte och om en generation ungdomar som präglades av föräldrauppror, vapenvägran, rockmusik, och Vietnamkriget och om tre amerikanska presidenter som aldrig hade förmåga att ta sig ur ett orättfärdigt krig, Vietnam-kriget.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners