HUBIE HALLOWEEN – Adam Sandler som mobbad byfåne och förvuxen femåring

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Steven Brill
Skådespelare: Adam Sandler, Kevin James, Julie Bowen, Ray Liotta, Steve Buscemi
Land: USA
År: 2020
Genre: Fantasy, komedi, familj
Längd: 102 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 1

Ser man på! Ännu en Netflix-premiär!

Jag har inte sett dem sedan de kom, men jag gillade Adam Sandlers tidiga filmer. De var tramsiga komedier som passade min tramsiga smak när jag var i tramsåldern.

Sedan hände något med Adam Sandler. Rättare sagt: det hände något med Adam Sandlers komedier. Det visade sig att Sandler faktiskt fungerar när han gör lite mer, för honom, ovanliga roller. Han kan vara sympatisk i dramer och romantiska komedier, och han kammade hem- och nominerades till en massa priser för sin insats i förra årets Uncut Gems. Ja, även filmen vann priser. Själv var jag mindre förtjust i den.

Sandlers sämsta film någonsin

Men när det gäller renodlade komedier, blir Sandlers filmer ständigt sämre. Han är konsekvent, Sandler! Det går spikrakt – neråt! Efter att flera av hans filmer floppade på bio, förpassades Sandler till Netflix, där han åter drar stor publik. Fan vet varför. Murder Mystery, som också kom förra året, var inte helt hopplös, kanske beroende på att den i grunden var en pusseldeckare, men frågan är om inte hans senaste film, Hubie Halloween, är Adam Sandlers sämsta film någonsin. Den här är ännu sämre än Jack & Jill.

Little Nicky och Hitler i Helvetet

För regin står Steven Brill. År 2000 gjorde han Adam Sandler-filmen Little Nicky, det är den där Hitler, nere i Helvetet, får en ananas uppkörd i röven en gång om dagen. 2002 gjorde Brill Mr. Deeds, vilken jag minns, eftersom jag citerades i annonserna – med en mening tagen ur sitt sammanhang. Jag var ganska negativ, men tyckte att det här och var var riktigt roligt. Distributören behöll “riktigt roligt” i annonserna och på DVD-omslaget. Steven Brill har gjort ytterligare några komedier, han regisserade ett avsnitt i den bisarrt usla Movie 43, och han gjorde Sandlers Netflix-film The Do-Over, vilken jag inte sett.

Stadens mobbade byfåne

I Hubie Halloween spelar Adam Sandler Hubie Dubois, som älskar halloween. Han är även stadens mobbade byfåne. Han bär alltid på en termos fylld med soppa, han har mustasch, underbett – och han pratar med fånig, jobbig röst. Ja, herregud. Varför denna röst? Han är bakom flötet – och han låter bakom flötet.

I filmens inledning rymmer en galning från ett mentalsjukhus. Nej, det är inte Hubie som rymmer. Vilket jag först trodde. Kort därpå får Hubie, som bor hemma hos morsan, en ny granne; den mystiske Walter Lambert (Steve Buscemi), som Hubie misstänker är varulv. Det är, förstås, den 31:e oktober och alla i Salem firar halloween. Men något står inte rätt till. Folk försvinner spårlöst. En ondskefull varelse verkar härja i staden. Det är i alla fall vad Hubie tror, men eftersom han är en knäppgök är det ingen som tror på honom.

Ben Stiller, Kevin James och en elak Ray Liotta

En massa kända skådisar medverkar i Hubie Halloween. Några har större roller, andra gör inhopp på ett par minuter. Ben Stiller är med i prologen, Kevin James spelar polis, Ray Liotta är en elak typ, Michael Chiklis är präst, Maya Rudolph och Tim Meadows spelar ett gift par i halloweenutstyrsel. Julie Bowen spelar en fullkomligt normal kvinna som har varit förälskad i Hubie sedan hon var barn, och han har förstås varit förälskad i henne. Hur i helvete kan man vara förälskad i en person som Hubie Dubois? Han är en förvuxen femåring.

Att jämföras med motorsågslavemang

I stort sett ingenting i filmen är roligt. Jag skrattade till när Shaquille O’Neal dyker upp i en scen, han spelar en radiopratare vars radioröst låter som en sexig kvinna. Och jag fnissade när Rob Schneider belåtet pissade i byxorna, vilket väl säger mer om mig än om filmen. I övrigt är det här så uselt att det gör ont. Hubie Halloween är att jämföras med motorsågslavemang. Humorn består mest i att Adam Sandler blir rädd och skriker. Får man inte nog av hans skrikande, kommer ett Adam Sandler skriker-potpurri under eftertexterna.

Det är möjligt att små barn tycker att den här filmen är kul. Jag vet inte. Men om du ser den här och tycker att den är bra, gör du bäst i att inte berätta det för någon. Annars riskerar du att bli inspärrad i Skansen Kronans källare och endast serveras avslagen lättöl och lutfisk.

Skriven 2020-10-08

print

Våra samarbetspartners