ANNHILATION

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Smart och filosofisk sci-fi. USA 2018
Regi: Alex Garland
I rollerna: Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson, Oscar Isaac, Gina Rodriguez

Extramaterial Blu-ray: For Those That Follow • Refractions • Shimmer: Shooting on Location • Vanished into Havoc: Visual and Special Effects • And More!

DVD/Blu-Ray/VOD
(Paramount)

BETYG: TRE

Biologen och före detta yrkessoldaten Lena (Natalie Portman) chockas när hennes försvunne make (Oscar Isaac) återvänder svårt sjuk efter ett hemligt uppdrag i “The Shimmer”, en mystisk karantänzon som ingen återvänt ifrån. Nu måste Lena och hennes team ta sig in i en vacker men livsfarlig värld full av muterade landskap och varelser för att stoppa det växande fenomen som hotar allt liv på jorden … .

Kom ihåg! Man går in på okänt område på egen risk! Detta är ett faktum som slagits fast gång på gång i sci-fi genren. Vare sig det gäller Alien-och-Prometesus uppföljare av Ridley Scott eller den poetiska Stalker. av Andrej Tarkovskij. Den här filmen försöker vara poetisk och påminna om en Tarkovskijfilm, samtidigt vill den vara modern och ha gott om “body horror images” precis som den senaste Prometeus filmen.

Dessutom finns det en “body doubles” intrig som påminner om den nu bioaktuella skräckfilmen Us, fast i ett helt annat sammanhang (och med ett helt annat budskap).

Som så ofta när det gäller sci-fi: det här är en ypperligt tillfälle för att gynna diversitet i castingen, tjejer och killar med väldigt olika bakgrund finns representerade i filmen. Natalie Portman har gjort massor av sci-fi innan (bland annat Star Wars. och Thor.), och det har även Tessa Thompson (Westworld.-veteran), medan man senast såg Gina Rodrigues i den här i Sverige icke biovisade Miss Bala., men till vardags spelar huvudrollen i tv-serien Jane the Virgin.

Det finns också svenskintresse i filmen: Tuva Novotny i en liten men viktig roll.

Oscar Isaac spelar förresten Natalie Portmans man i filmen, och det är honom som hjältinnan riskerar allt för att rädda. (Ombytta roller här, ingen “damsel in distress”).

Den här filmen är både smart och filosofisk och en “annorlunda sci-fi” (fast sci-fi ska väl vara annorlunda?).

Filmen gick inte bra på bio (trots universella hyllningar), så missa den inte på DVD, BD och VOD – med massor av intressant extramaterial. Det här är ett måste för sci-fi älskaren!

Ex-Machina.regissören Alex Garland står bakom projektet och filmen är mycket, mycket fritt baserad på en roman av Jeff VanderMeer.

Skriven 2019-04-17

print

Våra samarbetspartners