ANDRZEJ SAPOWSKI : SVALANS TORN / DAMEN I SJÖN – fantasyvärld i fantasyvärld och samhällskritik under dess magiska mantel

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
SVALANS TORN
Originaltitel: Wieza Jaskolki (The Tower of the Swallow)
Förlag: Gondol
Serie: Witcher (del 4)
Översättning: David Szybek
Genre: Skönlitteratur i översättning, Fantasy
Antal sidor: 469
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-06-18

DAMEN I SJÖN
Originaltitel: Pani Jeziora (The Lady of the Lake)
Förlag: Gondol
Serie: Witcher (del 5)
Översättning: Irena Grönberg
Genre: Skönlitteratur i översättning, Fantasy
Antal sidor: 573
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-06-18

Det var en poet, en förrädare, en bågskyttetjej, en vampyr .. Och så en Witcher! Julafton kommer tidigt i år för alla high-fantasy fans! Hela två Witcher böcker om häxkarlen Geralt och hans Ciri kommer ut samtidigt från Gondol förlag, och Netflix Geeked Week – streamingjättens eget svar på Comic Con – avslöjade nyheter om säsong 2 av den filmatiserade Witcher. Premiären kommer senare i år.

Bokserien befinner sig – så klart – långt före filmserien och du behöver inte vänta, det är bara att läsa … Säsong två är ungefär bok två (att döma av teasern) – och i den svenska bokutgivningen från Gondol är vi nu inne på bok fem (förutom några fristående “companion books”).

Berättar sitt livs historia

Så … Var befinner vi oss i handlingen, i bokserien? Ciri och Geralt är fortfarande åtskilda. De är ödesbestämda för varandra, men ödet skiljer dem åt.

Ciri sitter i en hydda mitt i ett träsk tillsammans med en skäggig eremit, som är eftersökt, och berättar sitt livs historia i flashbacks. (Det hela låter som en scen från Star Wars, men träsket ligger i alla fall inte på planeten Dagobah).

Ett ovanligt berättargrepp

Geralts bäste vän poeten Riddarsporre har börjat skriva sina memoarer. Titel: Femtio år av poesi. Riddarsporre har inte ens levt i femtio år, det tog tid för honom att lära sig läsa och skriva och hur lång tid det tog att behärska bunden, rimmad vers ska vi inte ens tala om … Så Riddarsporre har tagit sig stor poetisk licens (som vanligt) med titeln. Men nu skriver han åtminstone prosa och slipper räkna stavelser på fingrarna …

Eftersom Riddarsporre bidrar med ramhandling till sina och sin vän Geralts äventyr och Ciri sitter och pratar med en eremit i ett träsk så har vi alltså dubbla ramberättelser. Det är ett ovanligt berättargrepp.

Expert på att kasta dolkar och svärd

Ciri är inte tillsammans med rånarligan Råttorna längre. De har alla dött och Ciri har blivit svårt sårad. Det är oklart hur en enda prisjägare kan göra slut på ett helt rövarband med ett svärd. Råttorna borde helt klart ha långdistansvapen när de ska överfalla och råna resande och fantasy-diligenser. Som pilbågar. Eller i alla fall slangbellor. Slangbella funkade för David mot Goliat. Eller så borde de ha övat upp att kasta dolkar och svärd och brinnande flaskor (sprit hade Råttorna gott om) …

Att kasta dolkar och svärd är Geralts nye bäste vän expert på. Cahir. Fast det finns ett problem. Både Geralt och Cahir är övertygade om att de är Ciris ödes utvalde. De har kommit överrens om att hitta Ciri först – sedan kan de slåss om saken, om vem som ska ha Ciri. First things first.

Alla är eftersökta för olika saker

Geralts följe består alltså av en “best frienemie” och potentiell förrädare, en poet som skriver sina memoarer, en bågskyttetjej som är uppväxt med dryader och alver och som har hjälpt dem med deras uppror mot människorna … och så en vampyr som heter Regis. Inget modernt fantasyäventyr med självaktning är komplett utan en vampyr.

Riddarsporre konstaterar att alla i gänget är eftersökta för olika saker – att skriva bannlyst poesi, att hjälpa alver, att desertera från armén, att inte lyda order … – ja, alla är eftersökta, utom vampyren. Fast det är i och för sig olagligt att vara vampyr, folk brukar försöka döda och påla dem bara därför att, så med det intaget i räkningen är hela gänget eftersökt.

Festligt med fantasyvärld i annan fantasyvärld

Ett nytillskott i gänget är en rövartjej som Geralt räddat från att hängas eftersom hon påminner honom om Ciri. Hon är också snabb med långdistansvapen – och hon är ännu snabbare när det gäller att prata sig ur knipor. (Eller när det gäller att prata tills hon försatt alla i gänget i knipa …)

Kommer Geralt och Ciri att få träffa varandra igen? Vi promenerar vidare i bok fem, för Geralt och Ciri är fortfarande åtskilda och dessutom har Ciri hittat en port till en annan värld i Svalans torn. (Det är rätt festligt med en fantasyvärld som innehåller en annan fantasyvärld …).

Öde blir tråkigt i längden

Vi får också veta mer om Ciris unika kraft. Den beror på några unika alvgener, som muterat i Ciri, och som gör att hon har ovanliga och unika övernaturliga förmågor. Att förklara mer är ungefär som att försöka förklara tätheten av midichloriner i Darth Vaders blod.

Vore det inte kul om vem som helst kunde få lov att ha förmågor? Det hoppades vi på när Rey introducerades i Star Wars-serien, men sedan visade det sig att hon var kejsare Palpatines barnbarn, och därmed helt nedlusad med magiska midichloriner.

Genetik och fantasy må kanske inte vara den bästa kombinationen. Och öde och förutbestämdhet blir lite tråkigt i längden … eftersom det blir så förutsägbart. Mer hjälteroller till folket – inklusive alla som inte har muterat alvblod eller massor av midichloriner!

Stämplad som farlig ateist

Roligast är det när Ridarsporre diktar eller skriver sina memoarer eller försöker ta sig ur knipor …

Ja, visst är det festligt att alla i boken är eftersökta? Och Ciris vän i träsket är också eftersökt – i ett rike är han stämplad som farlig ateist och i ett annat rike är han eftersökt för farlig religiös mysticism. För samma skrifter. Vilket visar, som Riddarsporre påpekar, att det är farligt att skriva något över huvud taget.

Samhällskritik under fantasyns magiska mantel

Många författare och dissidenter lever farligt i världen – vare sig det gäller inskränkningar av yttrandefriheten i Hong Kong eller i forna öststater i Europa. Den polske författaren Andrzej Sapkowski har lyckats få in en hel del samhällskommentarer och samhällskritik under fantasyns magiska mantel (som inte brukar granskas så hårt av censuren) …

Kanske är det en del av Witchers framgångscharm över hela världen? Riddarsporre borde ta tipset och sluta med sina memoarer (som kan få honom dödsdömd) och göra om allt till fantasy istället … Eller så gillar folk helt enkelt allt med häxor och häxkarlar, och trollstavar och svärd, och dvärgar och alver, och vampyrer och långa promenader och ödesbestämda profetior.

Mer äventyr med Witcher-Geralt och den utvalda Ciri kommer i nästa del i serien!

print

Våra samarbetspartners