ANDRZEJ SAPOWSKI : ALVBLOD – böckerna bakom Netflixsuccén: old school hjältemod med mandom och köttande

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Krew Elfów (Blood of Elves)
Förlag: Gondol
Översättare: David Szybek
Serie: Witcher (del 1)
Genre: Skönlitteratur i översättning, Fantasy
Antal sidor: 323
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2020-12-18

Witcher är ett fenomen – både inom spelvärlden och på Netflix. Böckerna som allt bygger på är skrivna av Polens mest kände och mest prisade fantasyförfattare – Andrzej Sapkowski. I en av huvudrollerna i Witcherserien står som så många gånger förr en man med långt vitt hår och övernaturliga förmågor.

Att kötta gäller i första hand

Merlin. Gandalf. Dumbledore. Obi-Wan Kenobi. De vithåriga gubbarna har varit många, men sällan har de framställts som hunkiga sexsymboler. Geralt är en “witcher” – alltså en häxkarl på svenska – och mutationer och doping i form av magisk kost och en massa hård träning har gjort honom till den perfekte monsterdräparen. Vampyrer, varulvar och sjöodjur. Huka sig månde alla övernaturliga väsen! Glöm Widmarks Rapp-ramsa: Lugn, Lärdom och List! Här gäller i första hand att kötta på med svärdet och att göra slarvsylta av alla motståndare och alla övernaturliga varelser.

Väljer aldrig sida

I en humoristisk sekvens påpekar en vetenskapsman från staden Oxenfurt att Geralt bidrar till att göra redan utrotningshotade djur ännu mer utrotningshotade. Geralt bryr sig inte. Han är född “monster slayer” och han har sitt kall och jobbar likt en legoknekt för den som betalar. Han är neutral. Han väljer aldrig sida. Men när Geralt beskyddar flickan Ciri, som är den sista i sin släkt och dessutom arvtagare till olika riken genom komplicerade allianser och en bladning av alvblod och människoblod, så börjar han vackla i sin neutralitet. Han blir mot bättre vetande engagerad.

Geralt kan sägas vara fantasyvärldens svar på James Bond – alla män vill vara honom, alla kvinnor vill ha honom … till exempel ett dussin tjusiga trollkvinnor som alla kommer till ett konvent iklädda sexiga genomskinliga kläder. De flirtar alla ohämmat med häxkarlen och trollar fram matillusioner utan kalorier att bjuda på. Så kan man också hålla sig i form. Skillnaden mot Bond är att Geralt inte har någon Aston Martin.

Omöjligt inte tänka på Game of Thrones

Som i så mycken fantasy så regerar medeltiden. Monster verkar inte så farliga jämfört med pesten. Man rör sig framåt i snigelfart – man promenerar eller rider på en ponny. När arga alver gör ett indian-liknande överfall mot en konvoj av vagnar med förnödenheter så kör man den gamla westernplojen “circle the wagons”.

Det här är old school hjältemod med mandom och morske män och rejält med blodspillan. Och givetvis är det omöjligt att inte tänka på Game of Thrones när man redan i inledningen av första volymen av Witcherserien får både ett bordellbesök (välj mellan människa, alv eller dvärg eller en korsning mellan olika arter) och en hiskelig tortyrscen. Sexposition levererat omedelbums.

Handlingen fortsätter sömlöst med cliffhanger

Serien är mycket lättläst och presenterar inte alls så tjocka volymer som nyskriven high fantasy brukar komma med. Just nu finns det två volymer av Witcher på svenska; Alvblod och Föraktets tid – och handlingen fortsätter sömlöst i bok efter bok. Bok två slutar återigen med en cliffhanger och nya hejdukar får order om att döda Ciri … Kommer Geralt att klara av att skydda henne ännu en gång? Spänningen är olidlig och svaret kommer i volym tre!

Lättlästa och smällfulla av påskägg

Och alla som följer serien på Netflix vet ju att Henry Cavill äntligen fick spela den oemotståndlige James Bond, han som får alla tjejerna och slår ner alla skurkarna … fast i fantasytappning.

Är det någon mening med att läsa böckerna om man spelat spelen och följt serien på Netflix? Ja, absolut. Böckerna är som sagt mycket lättlästa och smällfulla av påskägg – och man får på köpet en större förståelse för den här världen och mytologin i den och vad som egentligen pågår …

En trubadur som bäste vän

En historia kan med fördel berättas mer än en gång, med olika vinklingar och med hjälp av olika media. Medeltidssnubbarna i Witchervärlden hade förmodligen föredragit bokform – fast så få kan läsa att en trubadur säkert hade blivit anställd för att sjunga hela boken.

Massor av perspektivbyten förgyller, en favorit är perspektivet från Geralts bäste vän, som är just … trubadur.

Skriven 2021-02-05

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners