JUDAS AND THE BLACK MESSIAH – verklighetsbaserad undercover-film med onyanserat idolporträtt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Shaka King
Skådespelare: Daniel Kaluuya, LaKeith Stanfield, Jesse Plemons, Dominiqute Fishback, Ashton Sanders
Land: USA
År: 2020
Genre: Biografi, Drama, Historia
Längd: 126 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner Home Video
Betyg: 4

Ska infiltratören lyckas – eller få sin täckmantel röjd? Ska infiltratören avslöja och samla bevismaterial – eller helt sonika byta sida och bli kompis med den som han ska sätta dit?

Det där är intrigen i så många “undercover”-filmer och böcker och tv-serier. Från Tre sekunder och alla “Tre någonting” med Piet Hoffmann (den amerikanska Tre sekunder titeln The Informer säger allt om vem som är huvudrollsinnehavare – nämligen infiltratören) … till The Fast and the Furious där Paul Walkers blåögde under cover snut blir bästis och bundis med Vin Diesel – vars gäng ska göra en dödsföraktande heist mot en vagnslast med DVD-spelare.

Verkade mot rasism och fri sjukvård

I >Judas and the Black Messiah gör FBI-chefen J. Edgar Hoover upp planer för att infiltrera Black Panther-organisationen. Nej, vi pratar inte om superhjältar i landet Wakanda, så roligt ska vi inte ha det. Verklighetens Black Panther-rörelse verkade mot rasism, och för allas lika rättigheter, som fri sjukvård, vilket gjorde att Hoover såg rörelsen som misstänkt kommunistisk.

Småskurken Bill O’Neal får uppgiften att jobba som infiltratör – belöningen är att slippa ett straff på fem år (alltså inga trettio silverdollar här) och han ska infiltrera Fred Hamptons organisation.

Idolporträtt med extra putsad gloria

Fred framställs som så sympatisk och rättskaffens och karismatisk att det räcker och blir över. Porträttet är onyanserat positivt. Ett idolporträtt med extra putsad gloria. Bill börjar så klart att gilla killen – men håller fast vid sitt uppdrag. Eftersom det här är baserat på en sann historia så vet man att Fred blir mördad och att Bill begår självmord.

Judas and the Black Messiah är inte lika bra som Steve McQueens filmantologi Small Axe (finns på SVT play) och Spike Lees ofta underhållande BlacKkKlansman. Alla filmerna är baserade på sanna historier.

Oscar för Daniel Kaluuya

Av sex Oscarsnomineringar blev det till slut två vinster för Judas and the Black Messiah. En Oscar vanns för bästa sång, Fight for You, till Molly Sandéns stora sorg – Husavik från Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga var nominerad i samma kategori.

En annan Oscar gick till den talangfulle Londonkillen Daniel Kaluuya för porträttet av Fred Hampton. Vilket givetvis firades i engelska filmkretsar. Grannlandet Wales tog förresten också hem en skådespelar-Oscar – priset för bästa manliga huvudroll gick till Anthony Hopkins för The Father. Och nej – Wales och England är inte samma land – kolla bara in fotbolls-EM för att få detta rejält bekräftat …

Skriven 2021-06-28

print

Våra samarbetspartners