THE HITMAN’S WIFE’S BODYGUARD – svulstigt underhållande variant på 80-talets actionkomedier

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Patrick Hughes
Skådespelare: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Salma Hayek, Antonio Banderas, Morgan Freeman
Premiär: 2021-06-16
Betyg: 3

Vildare, galnare, större och dyrare. Alla dessa adjektiv stämmer in på denna uppföljare till The Hitman’s Bodyguard, den barnförbjudna actionkomedin, som blev en oväntad sleeperhit för fyra år sedan. Samtidigt är det förstås inte givet att mer av allting automatiskt genererar vare sig mer underhållningsvärde eller kvalitet för den avsedda publiken, någon denna uppföljare i viss mån utgör ett tydligt exempel på.

Men oavsett vilket; de är tillbaka, den överspände bodyguarden Michael Bryce, yrkesmördaren Darius Kincaid och icke att förglömma dennes fru, bedragerskan Sonia Kincaid. Det är för övrigt Sonia som mer eller mindre spelar förstafiolen denna gång. Inte minst ser hon till att den psykiskt stukade Michael struntar i sin semester, och istället hjälper till att befria maken från slemma gangsters.

Liken radas upp

Fast det slutar förstås inte där. En stenrik grekisk skeppsredare står i begrepp att förstöra det europeiska elnätet som hämnd för nya planerade sanktioner från EU mot det misskötta moderlandet, och naturligtvis hamnar den inte särskilt dynamiska trion mitt i denna röra. Som om inte det vore nog är Interpol dem i hälarna samtidigt som liken radas upp var än de drar fram.

Variant på 80-talets actionkomedier

På många sätt framstår The Hitman’s Wife’s Bodyguard som en mera svulstig och för all del också gapig variant på 80-talets barnförbjudna actionkomedier. Tänk i termerna sådant som 48 timmar, Dödligt vapen och Red Heat, så förstår ni vad som avses, och addera samtidigt en ambition att växa i formatet på samma sätt som Fast & the Furious gjort.

Salma Hayek snor varenda scen

På samma gång är dock The Hitman… en både snutigare och kaxigare franchise än den eviga bilåkarserien, så måste jag välja avnjuter jag hellre det som bjuds i bodyguard-filmerna. Vilket inte bara beror på att man här struntar i att anpassa sig till den begränsande amerikanska censurgränsen PG-13 som saboterar upplägget i alldeles för många nya amerikanska filmer, utan i än högre utsträckning på trion Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson och Salma Hayek, som lyfter helheten såväl med sin inbördes kemi som karisma och tajming i replikerna. Särskilt Hayek regerar här i sin passionerade, hetsiga och våldsbenägna roll. Hon snor varenda scen hon medverkar i.

Inte bättre med mer svärande

Samtidigt är det dock ett faktum; det blir inte nödvändigtvis bättre för att man stoppar in mer svärande, fler explosioner och ytterligare scener med skjutande jämfört med förra gången. Så förhoppningsvis sansar sig manusförfattarna när de väl sätter sig i skrivarstugan och plitar på den förmodligen rätt oundvikliga tredje delen av franchisen.

Skriven 2021-06-16

print

Våra samarbetspartners