THE HITMAN´S BODYGUARD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Patrick Hughes
I rollerna: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Salma Hayek, Elodie Yung

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-08-18

Åttiotalet var de omaka parens och actionkomedins kompisorienterade årtionde. Sådant som 48 timmar, Dödligt vapen, Midnight Run och Red Heat rosade den kommersiella marknaden innan idéerna vattnades ur och övermättnaden tog överhanden. Därefter har sporadiska försök gjorts att skaka liv i konceptet, millenieskiftets Rush Hour och den kvinnligt orienterade The Heat häromåret är några exempel. The Hitman´s Bodyguard utgör ännu en variant på temat, och utan att nu direkt vara perfekt, så hedrar den åttiotalets klassiker utan att på något sätt överträffa dem.

Ryan Reynolds är Michael Bryce, Londonbaserad säkerhetskonsult på dekis, som motvilligt tar sig an Samuel L. Jacksons yrkesmördare Darius Kincaid i hopp om att uppnå AAA-status inom sitt skrå igen. Den sistnämnde ska nämligen till att vittna mot Vitrysslands råe sälle till diktator i den internationella domstolen i Haag, så nu gäller det för Bryce att hålla Kincaid vid liv. Vilket förstås visar sig vara lättare sagt än gjort. För vägen från England till Holland är självklart kantad med attacker och överfall från diktatorns armé av gangsters.

Utgångspunkten för The Hitman´s Bodyguard är som synes av den typiska sorten, förväntad förutsägbarhet förekommer föga förvånande. Men filmen levererar som sagt godset för den actiontörstande lustigkurren. Dialogen håller relativt ofta god tjafsarklass, våldet är hårdkokt brutalt fjärran från den trista amerikanska PG-13-censurgränsen och biljakterna häftigt gammaldags utan sanslösa Fast & Furiousöverdrifter

Utöver detta befolkas huvudrollerna av ett tilltalande par i form av Reynolds och Jackson. Duon verkar ha haft kul tillsammans, och det avspeglas på duken. Likaså är Salma Hayek i rollen som Kincaids eldiga, svordomsosande och oftast ilskna fru i riktigt rolig. Hon stjäler varenda scen hon är med i.

Fast lite ojämn och väl lång är dock filmen som helhet ändå. Vissa inslag dras några varv för mycket och länge. Men underhållande för den tilltänkta målgruppen är den trots allt mest hela tiden oavsett vilket.

skriven 2017-08-16

print

Våra samarbetspartners