THE HITMAN’S WIFE’S BODYGUARD – en film för dig som gillar explosioner, skrikande, Ace of Base…

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Patrick Hughes
Skådespelare: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Salma Hayek, Antonio Banderas, Morgan Freeman
Premiär: 2021-06-16
Betyg: 2

Innan jag såg Patrick Hughes actionkomedi The Hitman´s Wife´s Bodyguard, läste jag om min recension av den första filmen; The Hitman´s Bodyguard, även den av Hughes. Jag kom nämligen inte ihåg så mycket av den.

Jag var på det hela taget hyfsat nöjd med den första filmen, som kom 2017. Den påminde en hel del om 1980-talets våldsamma actionkomedier. Dock irriterade jag mig på att rollfigurerna svor konstant i avsikt att vara roliga, och en del grovt våld som var tänkt att vara kul, var bara våldsamt. Men, det var ändå en rätt rolig och underhållande film.

Film i Väst bland producenterna

Uppföljaren The Hitman´s Wife´s Bodyguard inleds med ordentliga förtexter, och det var inte utan att jag hajade till, när filmen inleds med texten Film i Väst Presents. Okej, det står fler bolag listade, bland annat Millennium Media, men ändå: detta är en svensk samproduktion! Mot slutet av förtexterna nämns producenterna, och en av dem är Peter Possne. Passande nog innehåller den här filmen scener där det pratas om litium. Tyvärr avses inte kalkonfilmen Lithivm, som Possne producerade.

Hittade på medan de filmade

Efter förtexterna följer något slags handling. Det här är en stökig historia. Ja, det är en jävligt stökig historia. Ibland fick jag intrycket av att filmmakarna hittade på efterhand medan de filmade. Ryan Reynolds är tillbaka som livvakten Michael Bryce. Han har förlorat sin livvaktslicens och går i terapi. Han vill inte veta av våld och vapen, och rekommenderas att resa bort. Bryce åker till Capri och försöker vila upp sig, men det går inte så bra.

Dras motvilligt med

Plötsligt dyker nämligen Sonia Kincaid (Salma Hayek) upp. Hon var även med lite grand i förra filmen, hon är hustru till hitmannen Darius Kincaid (Samuel L Jackson), som förstås också var med förra gången. Folk skjuter vilt på varandra och Sonia behöver Bryce hjälp. Motvilligt dras han med.

Antonio Banderas spelar en ond grek, som har något slags ondskefull plan han tänker genomföra på ondskefullast möjliga sätt. Bryce, Darius och Sonia kidnappas av Interpol, en agent där (Frank Grillo) tänker använda de tre för att stoppa greken.

Högljudda actionscener från början till slut

… Nä, jag kan inte riktigt redogöra för filmens handling, men de skjuter konstant på varandra. The Hitman´s Wife´s Bodyguard består nästan bara av högljudda actionscener och jakter från början till slut. När de inte skjuter på varandra, är det fortfarande högljutt – eftersom rollfigurerna envisas med att vara högljudda och skrika och bära sig åt. Och så svär de – så in i helvete.

“Your mouth needs an exorcism!” säger Bryce till Sonia. Det är meningen att det konstanta grova språket, framför allt Salma Hayek svär i varenda mening, ska vara komiskt – men det är det inte. Det är fruktansvärt tröttande. Hela filmen är tröttande.

Trevligt se Banderas och Hayek tillsammans igen

Den pojkaktige Ryan Reynolds är en sympatisk och kul kille. Hans livvakt i de här filmerna är rätt kul och sympatisk. Ett flertal bra skådespelare medverkar. Det är ju trevligt att åter få se duon från Desperado, det vill säga Banderas och Hayek, tillsammans igen. Morgan Freeman har en liten roll. Richard E Grant dyker upp som hastigast i en ännu mindre roll.

Bombastisk orgie i meningslöshet

… Men det räcker inte. Filmen innehåller ett par roliga repliker och scener, men som helhet är The Hitman´s Wife´s Bodyguard en rätt irriterande, bombastisk orgie i meningslöshet. Filmen är ganska illa berättad och flera gånger glömde jag bort vad rollfigurerna höll på med, vad det hela gick ut på. Det är en tjatig film. Dock hade den kunnat vara tjatigare – i Asien och Australien visas nämligen en version som är nästan tjugo minuter längre!

Det här är en film för dig som gillar explosioner, skrikande, Ace of Base, och ord som “fuck”, “motherfucker”, “fucking cucaracha” och “pussy pipe”.

Skriven 2021-06-16

print

Våra samarbetspartners