VITT SKRÄP – svensk gangsterfilm med pang pang, litervis med blodpuré och avsaknad av vettigt manus

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Tobias Nordqvist
Skådespelare: Ola Rapace, Ida Engvoll, Peter Viitanen, Erik Bolin, Donald Högberg
Premiär: 2021-06-04
Betyg: 2

Filmen Vitt skräp med Ola Rapace i huvudrollen som småskurken, outsidern Sami drar runt i en liten svensk byhåla i mitten av 80-talet, och möter den förföriska men provocerande raggarbönan Kim, spelad av Ida Engvoll.

Sami kommer som alla andra klåpare i kontakt med byns ende Gudfaderkomplexfyllde kriminelle gangsterboss ”Gubben” vars finger har hamnat i varenda syltburk rörande byns märkbart gigantiska baksida.

In på knarkets väg

Gubbens bägge söner har oturen att försöka gå framåt och bakåt på samma gång, lockas utan ansträngning att göra det stora klippet och ger sig således in på knarkets väg.

Addera byns enda polis som dessutom är korrumperad och mackägare i besittning av ett kassaskåp fyllt av mer sedlar än byns totala BNP. Plus en polack som har ett antal skinnklädda torpeder i släptåg, så existerar det nog bara 2-7 st normala bybor, och dessa ser man inte röken av.

Hämtat från Guy Ritchie

Det finns två vägar att gå, rätt eller fel. Den här filmen har valt allt annat än rätt väg och trots att Ola Rapace nog helst hade försökt rädda scen efter scen. Men här ges inget utrymme till finess eller utveckling av hans karaktär. För trots litervis med sirapsfärgad blodpuré och pang pang är saknaden av logik, dialog och ett vettigt manus oerhört framträdande.

Speciellt då allt känns hämtat från en man som heter Guy Ritchie, men till skillnad från kalkonuppfödare behärskar både bildspråk, klipp och berättarteknik.

Vitt skräp – är en metamorfos av det metamfetamin som nämns i filmen men här kan den mer ses om en titel i dubbel bemärkelse. Tyvärr.

Skriven 2021-06-03

print

Våra samarbetspartners