CHARLATAN – starkt om läkare som trotsade kommunistregimen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Agnieszka Holland
Skådespelare: Sef Trojan, Ivan Trojan, Juraj Loj, Juroslava Pokorná, Jiri Carny
Premiär: 2021-06-18
Betyg: 3

1930-talets Tjeckoslovakien byggs historien om Jan Mikolášek, en välkänd och framgångsrik tjeckisk läkare, som diagnostiserade och botade människor med sin intuition, örter och växter. Byns invånare radar upp sig varje morgon för att få sin diagnos baserat på ett urinprov, ålder och kön.

Men även prominenta digniteter har kontakt med Mikolášek som bär honom under sina vingar trots att den kommunistiska regeringen såg rött mot charlatanism där statlig medicin och kommunistisk ideologi utgjorde grunden i läkandets konst.

Rörelse till förtret för regimen

Filmen ger återblickar mellan den unge trädgårdsmästarens son som nyfiket tar till sig kunskapen från byns gamla gumma vars ideella arbete dag ut och dag in hjälper de fattiga att hela sina sjukdomar. Några år senare har Mikolášek byggt sin egen lukrativa rörelse som sysselsätter en hel stab, däribland hans manliga assistent som han inleder en relation med. Även det till förtret mot den kommunistiska regimen.

Lyfter aldrig i klar riktning

Charlatan är på många vis stark, skådespeleriet utmärkt och ger inblick i det som staten alltid, även idag ser med skeptiska ögon på, men den lyfter aldrig riktigt i en klar riktning. Det här kunde säkerligen ha utvecklats lite till, men som en inblick i närliggande historia påminner den oss likväl om att allt inte nödvändigtvis måste ha statens godkännande.

Skriven 2021-06-20

print

Våra samarbetspartners