VITT SKRÄP – blodet sprutar i fontäner, men få siffror blir rätt i ekvationen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Tobias Nordqvist
Skådespelare: Ola Rapace, Ida Engvoll, Peter Viitanen, Erik Bolin, Donald Högberg
Premiär: 2021-06-04
Betyg: 2

Att jag plötsligt kommer ihåg en för länge sedan glömd film Blomstrande tider (1980) beror på vår store komiker Karl-Gustaf Lindstedt som ju ibland gjorde seriösa roller. Han spelade Göte, en liten miniatyr-gudfader som styrde och ställde i ett litet svenskt samhälle på 70-talet.

Att jag minns Lindstedt som ankaret i en medioker film beror på att jag får samma känslor för Donald Högberg “Gubben”” i Vitt skräp, som har legat på is i fem år innan den nu får sin chans på vita duken.

Tystlåten främling dyker upp

Jag är svag för filmer som tilldrar sig på vischan, och inte i New York eller Stockholm därför att man också får en dos miljö och insikt om tankar och värderingar som inte andas sten och betong.

Vi skriver tidigt åttiotal när Sami (Ola Rapace), en tystlåten och väderbiten främling dyker upp i ett litet samhälle där den lokale gangsterpampen “Gubben” styr och ställer. Inte ens hans egna söner får driva sidoverksamhet i hans personliga revir.

Få siffror rätt i ekvationen

Alla från polisen till kriminella äter ur “Gubbens” hand och blodet sprutar i fontäner. Tyvärr blir få siffror rätt i ekvationen i allt ifrån till den till max återanvända storyn till karaktärerna som sliter och drar i en forcerad och meningslös dialog.

Dock möjligen inte Rapace som inte säger mycket. Ur denna aska reser sig alltså Donald Högberg som fågel Fenix och ger filmen dess enda existensberättigande. De “tvåan” betyg tillfaller honom oavkortat.

Skriven 2021-06-02

print

Våra samarbetspartners