DE GAULLE – knappast en biopic, istället mest bara korta nedslag ett par månader 1940

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gabriel Le Bomin
Skådespelare: Lambert Wilson, Isabelle Carré, Olivier Gourmet, Catherine Mochet, Pierre Hancisse
Land: Frankrike
År: 2020
Genre: Biografi, Drama, Historia
Längd: 108 minuter
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 3

Året är 1940. Om ungefär tjugo år kommer Charles de Gaulle att bli Frankrikes president. Nu är han general i armén och för krig på två fronter: 1) mot tyskarna 2) mot de franska politiker, med den förhatliga Maréchal Pétain i spetsen, som vill lägga ner kriget mot tyskarna.

Vi som har facit i hand vet att Maréchal Pétain blev ledare för Vichyregimen – och Adolf Hitlers allierade. De Gaulle blev däremot ansiktet för – och framför allt rösten för – ett fritt Frankrike. Främst eftersom han hade sinnesnärvaro nog att fly Frankrike (där Pétain & co vill bura in honom som förrädare) och sända radiotal från BBC – med Winston Churchill som allierad.

Rolltolkningar som ett paket av manér

Skådespelarna är inte speciellt lika de respektive historiska kändisar som de ska gestalta – vilket gör att man ofta tänker “vem i hela världen är det?” och är “det där verkligen de Gaulle … ?”(Och i ett myller av människor … hur ska man känna igen de Gaulle utan hans klassiska huvudbonad?). Churchill-skådespelaren är inte det minsta lik Churchill. Inte ens till sättet (filmmakarna hade kunnat kolla in The Crown för att få bra tips!), och dialogerna svänger obegripligt mellan engelska och franska på ett föga övertygande sätt. Ibland känns rolltolkningarna som ett paket av manér, snarare än som roller.

Mest av allt korta nedslag

Av filmens titel kan man förledas att tro att detta kommer att bli en biografi om Charles de Gaulle. Det är det inte. Vi får inte se något av hans långa tid som president, vi får inte se något av hans uppväxt eller ungdomstid, vi får inte se något av alla de politiska kriser och utmaningar som han ställs inför, och vi får knappt se något av andra världskriget.

Fokus på om familjen ska överleva

Vi får mest av allt korta nedslag från ett par månader under 1940 och en välbekant apokalyps och dystopihandling där familjen skingras och flyr genom farligt ödeland, och sedan finner varandra igen. Fokus är inte på kriget, politiken eller Charles de Gaulles gärning historiskt sett, utan fokus är på om familjen ska överleva flykten genom Frankrike medan Charles själv är i säkerhet i London.

Ökade förståelsen för Downs syndrom

En stor del av filmens fokus ligger på dottern Anne, som kommer att gå bort 20 år gammal. Anne har Downs syndrom, och paret de Gaulle kommer att göra en hel del för att öka förståelsen för Downs syndrom. Allt detta ligger i framtiden – efter andra världskriget. Och är inte heller med i filmen.

Skriven 2021-05-16

print

Våra samarbetspartners