KAPTEN BREITNERS KOMMANDO – rått, brutalt och spännande på riktigt om ett bortglömt krig

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Qu´un sang impur
Regi: Abdel Raouf Dafri
Skådespelare: Johan Heldenbergh, Linh-Dan Pam, Olivier Gourmet, Lyna Khoudri, Pierre Lottin
Land: Frankrike
År: 2019
Genre: Krig, Drama
Längd: 109 minuter
Format: DVD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 4

Nu blir det franskt här på JPS Media! Häromdagen skrev jag om det franska dramat De Gaulle. Herr överste de Gaulle dyker upp även i denna film; alldeles i början skymtar han i en film som visas i bakgrunden.

Kapten Breitners kommando från 2019 är Abdel Raouf Dafris regidebut. Han har tidigare skrivit manus till bland annat den utmärkta En profet. Dafris namn skapar därför vissa förväntningar.

Ett bortglömt krig

Den här filmer behandlar kriget i Algeriet 1960. Ett smutsigt krig mellan Algeriet och de franska kolonisatörerna, ett krig som inte skildrats alltför ofta på film och i böcker. Ett närmast bortglömt krig. Abdel Raouf Dafri är född i Algeriet och står även för manuset. Originaltiteln lyder Qu `un sang impur …, vilket kan översättas med “endast orent blod”, ungefär.

Filmen inleds med rejält chockerande scener där franska soldater förhör och dödar tillfångatagna algeriska soldater. Denna inledning är fruktansvärt brutal. Fler algeriska soldater dyker upp, skjuter ner fransmännen, och fritar en av fångarna.

Bakom fiendens linjer

Därefter förflyttar vi oss till Frankrike, där vi presenteras för den krigströtte kapten Andreas Breitner (Johan Heldenbergh), som lever med en asiatisk kvinna, Soua (Linh Dan Pham). Breitner får besök av en barsk kvinna som ger Breitner i uppdrag att leta upp hennes son, kapten Delignières (Olivier Gourmet), som Breitner tidigare stridit med, och som nu försvunnit bakom fiendens linjer. Breitner vill inte veta av mer krig, men eftersom kvinnan hotar med att Soua kan utvisas, tvingas Breitner ge sig av.

En psykotisk krypskytt
Precis som i 12 fördömda män utgörs den grupp experter Breitner har med sig av fångar och annat löst folk, som utlovas sin frihet om de följer med. En ung tjej (Lyna Khoudri) som vet hur man desarmerar minor tillhör dessutom fienden – och hon får leta upp de minor hon och hennes far placerat ut. Pierre Lottin spelar en halvt psykotisk krypskytt med en dödskalle tatuerad i ansiktet. De har bara några dagar på sig att utföra uppdraget, sedan kommer fransmännen att napalmbomba hela området.

Jakten på Delignières går förstås inte riktigt som planerat och det hela leder fram till något som för tankarna till Apocalypse Now.

Var enklare med andra världskriget

Jag är inte speciellt förtjust i krigsfilmer, åtminstone inte i amerikanska krigsfilmer som behandlar krig i modern tid. Filmer som hyllar amerikaner som slåss i smutsiga krig, eller om amerikaner som “skyddar vårt land”. Äckligt patriotiska filmer. Det var enklare med andra världskriget, ett krig med en tydlig fiende.

Skiter i heder och regler

Men: Kapten Breitners kommando är den bästa krigsfilm jag sett på bra länge. Det är en film om förlorare, både fransmännen och algerierna framstår som förlorare, och filmen tillägnas alla de som dog på bägge sidor. Det är en rå och brutal film, bitvis är det spännande på riktigt. Kapten Breitner pratar ofta om officersheder, men både fransmännen och algerierna skiter i allt vad heder och regler heter.

Synd att DVD:n är försedd med ett stökigt omslag med svårläst titel, den ser ut som en hyrkassett från 1985. Och det är synd att den inte släppts på Blu-ray.

Skriven 2021-06-02

print

Våra samarbetspartners