OLOF PETERFFY & INGRUD THULIN OLANDER : UPPTÄCK FÖRHISTORISKA SKÅNE – vulkaner, dinosaurier, fossiljakt, Sjunde inseglet och annat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Roos & Tegnér
Foto: Ingrid Thulin Olander & Olof Peterffy
Genre: Reseguider, Väder, Klimat och Naturhistoria
Antal sidor: 161
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-03-22

Visst vore det kul att ha en tidsmaskin? Ett hett tips till alla som gillar vulkaner, dinosaurier och allt däremellan: Skånes landskap är som en livs levande tidsmaskin! I en splitterny bok tipsas det om 18 utflykter i detta unika landskap – utflykter som alla på olika sätt är tidsresor.

Vulkaner, dinosaurier, fossila korallrev, Sveriges enda kolfyndigheter, kontinenter som har kolliderat med varandra, stenbumlingar som inlandsisen har lämnat, möjligheter till fossiljakt och guldjakt och ett livs levande sci-fi landskap att spana in i Svarta Bergen …

Bra planerat, massor av tips

I Skåne finns berggrund som har försvunnit från resten av Sverige. Skåne har legat under vattenytan i ett tropiskt hav, varit ökenområde respektive täckt av ett kilometerhögt istäcke under olika förhistoriska tidsepoker.

18 utflykter är alldeles lagom. Det är bra planerat, massor av tips på vad man kan göra i närheten – och ett extra trendigt plus: äventyren utspelar sig utomhus! Just nu vill vi vara ute i naturen som aldrig förr. (Hälsosamt, miljövänligt, ekonomiskt, smittsäkert … och supertrendigt!)

Världens största öppna dagbrott

Mitt eget favorittips är Svarta Bergen – där man bryter diabas, ett material som figurerar i otaliga kända konstnärers verk (spana bland annat in Pål Svenssons magiska konstverk Sprungen ur … mitt i bokskogarna vid Wanås slott!)

Världens största öppna dagbrott för svart diabas finns i norra Skåne! Hur fantastiskt är inte det? Hela stället har en sci-fi och fantasy känsla, som om man har landat i en helt annan värld.

En känsla som producenterna bakom den populära dansk-svenska Netflix-serien The Rain tog fasta på, när de valde Svarta Bergen som inspelningsplats och tog dit Alba August och Lucas Lynggaard Tønnesen och andra kända skådespelare. Svarta Bergen ser definitivt inte ut att vara av denna världen.

Ingmar Bergman och Bjärehalvön

Vem vet – du kanske själv blir inspirerad till ett fantasy eller sci-fi-drama när du besöker Skånes ovanliga landskap?

Bjärehalvöns ovanliga landskap som formats i förhistorisk tid såg så dramatiskt och effektfullt ut i årets upplaga av Mästarnas Mästare – filmat av SVT – och även Ingmar Bergman valde att filma här, redan på 1950-talet, eftersom landskapet var så perfekt. En liten sak med titeln Sjunde inseglet – som innehåller världens mest citerade, parafraserade och satiriserade schackscen. Filmhistoria och naturhistoria går hand i hand.

Mästarnas mästare i Skåne

Hade Skåne legat utomlands hade det säkerligen gått chartertrafik i sportsträck till landskapet. Det är så ovanligt och exotiskt på så många sätt (och om du följt serien Mästarnas mästare – visst var årets val av olika miljöer mycket mer dramatiska än alla årgångar från Spanien?)

Den har boken får i alla fall geologi att verka så coolt. Stencoolt.

En alternativ titel hade kunnat vara . Stenkul eller hur?

Om författarna

Olof Peterffy har en masterexamen i berggrundsgeologi, arbetar som grundvattengeolog och är verksam som guide för geologiska utflykter.

Ingrid Thulin Olander är logoped och arbetar som projektledare inom språk-, läs- och skrivutveckling och ger sig gärna ut på förhistoriska äventyr på fritiden.

print

Våra samarbetspartners