LAUREN TARSHIS : JAG ÖVERLEVDE TERRORATTACKEN 11 SEPTEMBER 2001 – för en ny generation som inte har några minnen av 9/11

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: I Survived the Attacks of September 11, 2001
Förlag: Lind & Co
Serie: Jag överlevde
Illustrationer: Scott Dawson
Översättning: Emeli André
Läsålder: 9-12 år
Genre: Äventyr, Spänning
Antal sidor: 90
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2021-08-05

Lucas älskar att spela amerikansk fotboll. Efter tre hjärnskakningar är dock måttet rågat och hans föräldrar sätter stopp för hans karriär. Lucas inser att han måste ha någon på sin sida i kampen om platsen i fotbollslaget … så han skolkar från skolan och åker till New York för att prata med pappas bäste vän Benny, som arbetar som brandman och som har en karriär som fotbollsproffs bakom sig.

Visst borde Benny kunna övertala Lucas föräldrar? Men ingenting går som Lucas har planerat. Visst, Lucas hittar Benny, men klockan 08:46 flyger ett passagerarflygplan in i det norra tornet i World Trade Center. Benny, liksom alla andra brandmän i tjänst, kallas dit för släcknings- och räddningsarbete.

Katastrofen är ett faktum

09:03 kraschar ett annat passagerarflygplan rakt in i det södra tornet i World Trade Center. Båda tvillingtornen brinner, elden sprider sig med vindens hastighet, och det är bara en tidsfråga innan de båda tornen kollapsar totalt. Katastrofen är ett faktum. Lucas får annat att tänka på än en drömkarriär inom amerikansk fotboll — kommer Benny och Lucas egen pappa och alla andra brandmän som han känner att klara sig? Och hur går det för alla människor som jobbar i de båda tornen?

Bästsäljarförfattaren var på väg hem till New York

Jag överlevde terrorattacken 11 september 2001 är en New York Times bästsäljare av Lauren Tarshis. Lauren själv satt på ett passagerarflygplan, på väg hem från London till New York, när flygplanet vände och flög tillbaka till Heathrow. I fyra dagar gick det ingen flygtrafik alls till USA.

Ligger traumat för nära i tiden? Inte för post-millennial-generationen!

Liksom så många andra New York bok känner Lauren människor som skadades och dödades under den 11 september attacken. Och tanken infinner sig, det kunde ha varit vilket passagerarflygplan som helst … även Laurens.

Det här är ett trauma som alla amerikaner minns, liksom var de befann sig när de hörde nyheten, inte minst New York bor. Det ligger färskt i minnet. Lauren hade aldrig tänkt skriva om det. Men “by public demand” blev det en bok. För en ny generation hade hört talas om attackerna, och de mindes dem inte. De ville ha en äventyrsbok signerad Lauren Tarshis – som tidigare tagit upp historiska katastrofer som Pompejis undergång och Titanics förlisning i sina enormt populära äventyrsböcker.

“New York´s finest” hyllas

Det här är ett sätt att gå in i och att försöka förklara vad som hände, även om det verkar oförklarligt. Boken är på många sätt optimistisk, det tunga ämnet till trots, det är en hyllning till “New York´s finest” – alla modiga brandmän och -kvinnor som gav eller riskerade livet i tjänsten. Liksom en hyllning till sammanhållning och gemenskap. För Lucas lär sig den hårda vägen att det finns gemenskap att få utan att vara en populär amerikansk fotbollsstjärna.

print

Våra samarbetspartners