KARIN JANSON : SWEET HOME DALARNA – vuxet om att välja mellan killen och hästkraken

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Printz
Genre: Samtida skönlitteratur
Antal sidor: 345
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2021-04-14

Prästkrage och blåklocka (nyligen utsedd till Sveriges landskapsblomma) och röda stugor med vita knutar … Och så Dalarna. Och sommar. Sweet Home Dalarna är feelgood pittoresk som ett vykort.

Sweet Home Dalarna är också lite som Grabben i graven bredvid – med ombytta roller. Lantispågen möter stadstjejen har blivit till lantistjejen möter stadskillen.

Valet mellan killen och hästkraken

Madde Johansson är hovslagarlärling och trivs med livet i en liten by i Dalarna. Hemma bäst. Men när hon träffar stockholmaren Niklas blir Madde förälskad. Ska de bara ha en sommarromans, eller ska hon följa med honom tillbaka till huvudstaden? Och hur blir det då med hästarna och hennes yrkesval?

Hästböcker för vuxna är inte så vanliga – valet mellan killen och hästkraken brukar man snarare läsa om i tonårsromaner (när det gäller böcker för ännu yngre läsare som handlar om Shetlandsponnyer blir det ju inte ens något val. Ingen kille kan hoppas på att konkurrera ut en söt ponny!).

Hovslagare i popkulturen

Det finns mycket i romanen om Maddes liv som hovslagarlärling hos en butter men varmhjärtad Kent – som råkar vara romanens bästa och mest levande karaktär. Hovslagare är inte direkt ett jobb som är överrepresenterat i popkulturen. Och inte heller karaktärer som gillar landet och inte drömmer om att ta sig till storstan. För att vischan är för inskränkt.

Fångas på ett fint sätt

Boken väljer inte sida. Fördomar om både stadsmänniskor och lantisar inkluderas i boken, för att läsaren ska få ett litet skratt.

Snacket i stallet och tillvaron med hästar fångas på ett fint och övertygande sätt.

print

Våra samarbetspartners