KICKI SEHLSTEDT : SWEET LOLITA – spänning med full koll på trovärdigheten i historia om övergrepp och kicksökande tonårstjejer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Piratförlaget
Serie: Probono-serien (del 1)
Genre: Deckare
Antal sidor: 400
Format: Inbunden
Utgivning: 2018-05-30
Format: Pocket
Utgivning: 2019-02-11
Återutgivning: Bazar Förlag
Antal sidor: 368
Format: Pocket
Utgivning: 2021-04-14

Det faktum att kvinnliga deckarförfattare tar alltmer plats på bestsellerlistorna har garanterat medverkat till att kvinnors utsatthet hamnat avsevärt mer i fokus än vad som annars varit fallet. Det behöver nog ingen hysa minsta tvivel om.

Med detta sagt är det också inte utan att jag associerar till Katarina Wennstam under avnjutandet av Sweet Lolita. Fokuset på mäns övergrepp och rent allmänt sjuka beteende samt svårigheten att få upprättelse och rättvisa är en given huvudingrediens. Likaså förefaller det rätt tydligt att för kvinnorna och flickorna i andra änden av en juridisk grottekvarn som låter tvivel och misstro in absurdum gå före någon form av rimlig rättvisa för dem.

Beröringspunkter från arbetslivet

Men så har Kicki Sehlstedt också precis som Wennstam en del gemensamma beröringspunkter från arbetslivet. Inte minst har hon arbetat som journalist på såväl Aftonbladet som på tv, och det var också mycket riktigt på jobbet erfarenheter om diverse elände hamnade på agendan.

Unga flickor på jakt efter kickar

Sehlstedt hade med andra ord mycket stoff att hämta näring ur när hon väl bestämde sig för att skriva sin första bok, och ämnet för dagen är ett som dessvärre ständigt är på tapeten i dessa dagar. Det handlar om unga flickor som lever farligt i sin jakt på kickar, och en vuxen kvinna som blir mördad på ett bröllop i natursköna omgivningar.

Ta pengarna och stick

I handlingens centrum finner Matilda.. Hon är bara tretton, men lever redan alldeles för stor del av sitt liv på sociala medier. Inte sällan i avklätt tillstånd, dessvärre. Som om inte det vore alarmerande nog kör hon och hennes nya kompis, femtonåriga Amanda scams mot män som är ute efter sex med dem. Ta pengarna och stick, är den ständiga planen när de övertalats att träffa torskarna live.

Mördare att finna i anslutning till avhandling

I dramats andra huvudtråd möter vi Aida Svantesson, journalist och tidigare utrikeskorrespondent, som gör efterforskningar kring den ovannämnda döda kvinnan från bröllopet, Bianca. En kvinna som har personlig koppling till Aida. Hon var nämligen hennes syster.

Och hade det nu inte varit för att Bianca var doktorand i kriminologi och arbetade på en avhandling om unga prostituerade hade Aida förmodligen inte heller ramlat in i denna motbjudande smutsiga värld där Matilda och Amanda befinner sig. Men Biancas handledare, Kajan Berglund, en rakt på sak-orienterad kändiskriminolog är övertygad om att ledtrådarna till hennes mördare går att finna i anslutning till nämnda avhandling.

Livar upp helheten

För övrigt är Kajan Berglund bokens i särklass mest färgstarka person. Hon är en sådan där skön individ som ingen glömmer och alla har en åsikt om. Man skulle kunna säga att hon livar upp helheten om det nu bara inte vore för att den överspände förmodligen känner sig förolämpat och/eller kränkt.

En vuxenvärld utan koll

Fast det tål förstås samtidigt att betonas; i grund och botten är Sweet Lolita annars en rakt igenom både allvarlig och drabbande historia. Det handlar om osunda bekräftelsebehov i en frånvarande vuxenvärld. En vuxenvärld som inte tycks ha minsta koll på vad barnen håller på med. Om den nu i många fall ens bryr sig, bör tilläggas.

Ett övergrepp med en twist

Sedan må Matilda och Amanda se det de sysslar med som en lek. Men det är förstås en lek med elden som kan sluta hur illa som helst. Samtidigt kommer eftertankens kranka blekhet och äcklet senare medan det känslomässiga kaoset kanske aldrig kommer att försvinna.

I en rad flashbacks låter Sehlstedt sedan en annan ung tjej berätta om ett övergrepp i tonåren. Dessa inslag fungerar som en slags twist, som ter sig minst lika drabbande som det Matilda och Amanda utsätts för. Häri ligger förstås en twist också, men mer än så tänker jag inte avslöja.

Full koll på snacket

Vad som däremot kan sägas är att skildringarna av dessa unga tjejers vardag ter sig än mer allvarliga på grund av att deras beteende och dialog ter sig så trovärdiga. Sehlstedth har full koll på snacket. Det märks att hon är ”nere” med kidsen efter att ha varit en hel del i kontakt mycket med den kategori det handlar om i journalistyrket tidigare.

Samhällstillvänt med spänning

Att Sweet Lolita har en viktig historia att berätta råder det således inte det minsta tvekan om. Men det tål samtidigt att berättas att här mitt i allt det samhällstillvända också även bjuds på en hel del spänning. Även om det kanske inte direkt handlar om den mest rafflande sorten.

print

Våra samarbetspartners