CHRISTINA OLSÉNI & MICKE HANSEN : SOMMARFESTEN – nja för psykologisk trovärdighet, men fansen av serien borde bli mer än nöjda

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokfabriken
Serie: Morden i Falsterbo (del 8)
Genre: Deckare
Antal sidor: 367
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-05-24

Morden i Falsterbo är tillbaka med ett white party som plötsligt färgas rött. Värdinnan för partyt hittas mördad, knivhuggen till döds. Ortens polis Mårten Lind får det hett om öronen. Dels var han inbjuden till festen som plus one till sin gamle vän Egon Hjort, dels har denne Egon klampat runt och kontaminerat brottsplatsen. Innan boken är slut är Mårtens hjärtegode och romantiske vän misstänkt för två mord … Hur kunde det gå så snett?

Det är farligt med rikemanspartyn och golfbanor – i alla fall i detta fiktiva Skanör-Falsterbo. Det finns ett brett persongalleri av återkommande personer som gång på gång överlever Skånes eget Midsomer och har egna intriger och romantiska förvecklingar, helt fristående från alla mordutredningar.

Pålitlig i sin opålitlighet

Mårten är som vanligt pålitlig i sin välbekanta opålitlighet – han ägnar sig åt svartbyggen på betald arbetstid och gratis vittjar gång på gång Lions loppisinsamling på kasserade rikemansleksaker med motiveringen att de behövs till en utredning … Ja, anmäler någon något så är det ju Mårten själv som tar emot anmälan. Efter att frugan lämnat honom för en konditor i Dalarna så ägnar han sig åt en flirt med en vacker amerikanska som doftar som en sommaräng. I och för sig undviker Mårten sommarängar, för han är pollenallergiker, men det låter ju som en romantisk tanke i alla fall.

Humoristiskt tonfall och kringelkrokiga tankar

Som vanligt är tonfallet humoristiskt och tankegångarna hos de välkända karaktärerna är nog så kringelkrokiga och motsägelsefulla (även utan pollenallergier och romantiska sommarängar).

Miljöerna i Skanör och Falsterbo är så klart charmiga och de är mestadels korrekt skildrade – kända landmärken ligger där de brukar ligga (med lite poetisk licens) och karta medföljer boken.

Ingen birdie för trovärdigheten

När det gäller morden och psykologisk trovärdighet … Nja. Det blir inte någon birdie eller hole-in-one (för att låna en golfmetafor). Det finns så många bättre mordplatser än ett högprofilerat white party som är fotograferat och bevakat av både pressen och otaliga mobilkameror.

Och … knivhugger svinrika människor sina egna offer? Lägger de inte ut sådant på entreprenad? Det gör de i McDonald & Dodds. (Och i Gudfadern och House of Gucci …) Och om man vill hämnas på någon … skulle inte dränerade konton och allmän ruin, inget societetsliv, inga partyinbjudningar och inget medlemskap i golfklubben vara mer kännbart än mord? Den filosofin läggs fram i 1980-tals klassikern Ombytta roller, och den skulle fortfarande fungera. Det finns så många metaforiska vägar på vilka en kniv sätts i ryggen …

En tuff brud i lyxförpackning

Fansen borde i alla fall bli mer än nöjda med denna åttonde installation från Falsterbo – romancen mellan Egon och Elisabeth utvecklas ytterligare. Liksom så många andra relationer. Vem vet, i nästa volym är det kanske Mårtens tur att få napp? Han kanske hittar en tuff brud i lyxförpackning Lions loppiscontainer? Allt är möjligt i denna fiktiva version av Falsterbo…

print

Våra samarbetspartners