SNÄLLA KRIMINELLA får äntligen premiär

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Snälla Kriminella i regi av Sara Young och med manus av Simon Garshasebi, Johan Wiman, Sara Young och Babak Yousefi är en av vårens stora svenska filmer och kan ses som den första svenska actionkomedin på nästan 20 år. Filmen, som är en av årets Moving Sweden-filmer, handlar om två misslyckade män som en dag bestämmer sig för att bli kriminella. Filmen har världspremiär på SVT2 och SVT Play på valborgsmässoafton, fredagen den 30 april. I huvudrollerna ser vi Laxbrallas Simon Garshasebi och Babak Yousefi samt Johan Glans i en biroll.

Det nydumpade cykelbudet Sasan (Simon Garshasebi) och den misslyckade rapparen MC Baboo (Babak Yousefi) bestämmer sig för att bli kriminella för att lösa sina vardagsproblem. De får både polisen och ett livsfarligt kriminellt gäng efter sig – och när de blir skyldiga den undre världen en stor summa pengar, tvingas de planera en spektakulär stöt för att inte bli av med livet.

– Tillsammans har vi försökt göra en så rolig film som möjligt. Filmen innehåller inget budskap, eller djupare mening, utan vi vill bara underhålla och få människor att skratta. Vi hoppas också på att nå en publik som kanske inte vanligtvis väljer att se svensk film, säger regissören Sara Young.

Sara Young har länge varit verksam som manusförfattare och är bland annat en av skaparna bakom förra årets hyllade julkalender Mirakel (2020). Actionkomedin Snälla Kriminella är hennes regidebut inom långfilm, vilket resulterade i en Honorable Mention på Los Angeles Film Awards 2020.

Den dynamiska skådespelarduon Simon Garshasebi och Babak Yousefi gjorde tv-debut i hyllade humorserien Laxbralla på SVT. Duon medverkar även i Kristian Luuks nya program Veckans ord, som just nu sänds på SVT. Garshasebi är sedan tidigare känd som ståuppkomiker och Yousefi arbetar vid sidan om skådespelandet inom kriminalvården. Vid Los Angeles Film Awards fick de med Snälla Kriminella pris för Best Duo.

Snälla Kriminella har redan innan svensk premiär kammat hem priset för Bästa komedi vid bland annat New York Film Awards, Los Angeles Film Awards, Eastern Europe Movie Awards, Chicago Film Awards och CENFLO, Central Florida Film Festival samt för Bästa film vid Luleå International Film Festival.

Snälla kriminella är producerad av Johan Wiman, Story Studio One AB i samarbete med Svenska Filminstitutet och SVT.

Om Moving Sweden

Moving Sweden är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Sveriges Television. Det är en debutantsatsning med högt kreativt tak och lägre ekonomisk risk med syfte att utveckla upphovspersoner och den svenska filmen. Moving Sweden har sedan 2013 gett stöd till en rad hyllade och uppmärksammade filmer och serier, som visats på både bio, tv och festivaler över hela världen. Under satsningens första fem år gällde stödet för filmlängderna 30, 45 och 60 minuter samt kortserier för tv; sedan 2018 fokuserar debutantsatsningen på långfilm.

Några tidigare Moving Sweden-filmer:

Den numera kultförklarade actionrökaren Kung Fury (2015), manus och regi David Sandberg. Filmen hade premiär i Cannes och fick hela 37 miljoner visningar på YouTube. Sandberg befinner sig just nu i USA för att spela in en uppföljare i långfilmsformat, med bland annat Michael Fassbender och Arnold Schwarzenegger i rollerna.

Min faster i Sarajevo av regissören Goran Kapetanovic (Kalifat), som 2017 belönades med två Guldbaggar för Bästa regi och Bästa kvinnliga biroll .

Skräckfilmen Andra sidan (2020), manus och regi Oskar Mellander och Tord Danielsson. Svensk skräck som trots rådande pandemi blev en stor biosuccé under förra året och fyrfaldigt Guldbaggenominerad, där den vann kategorin för bästa ljud/ljuddesign.

Den färgsprakande Topp 3 (2019), regi Sofie Edvardsson med manus av Simon Österhof. Animerad kortfilm om ett bögpar har visats på över 20 internationella filmfestivaler och HBTQ-festivaler runt om i världen. Filmen har prisats på bland annat Outfest i Los Angeles och Tromsö Internationella Filmfestival.

Kommande Moving-Sweden filmer:

Knackningar (2021), manus av Emma Broström efter en novell av Johan Theorin, regi Frida Kempff. Filmen hade världspremiär på Sundance filmfestival tidigare i år och fick lysande kritik av amerikanska branschtidningar. Avslutningsfilm vid årets upplaga av Göteborgs filmfestival och har svensk biopremiär senare i år.

Magisterlekarna, manus och regi Ylva Forner. Har planerad premiär under 2021/2022 och är en filmatisering baserad på Kristoffer Folkhammars omtalade roman med samma namn.

© Svenska Filminstitutet

print

Våra samarbetspartners