JOSÉ GONZÁLEZ bland nyheter från Playground v. 15

Klicka på bilden, för att se hela bilden

PLAYGROUNDS GRAMMISNOMINERINGAR 2021
Playground kan idag stolt presentera våra Grammis-nominerade band och artister.
Grammisgalan går av stapeln 3 juni.
ÅRETS ALTERNATIVA POP
Little Dragon – New Me, Same Us
ÅRETS DANSBAND
Larz-Kristerz – Lättare sagt än gjort
ÅRETS JAZZ
Hederosgruppen – Storstrejk
ÅRETS KOMPOSITÖR
Victor Thell
ÅRETS ROCK
Florence Valentin – Det var en gång
ÅRETS VISA/SINGER-SONGWRITER
Tomas Andersson Wij – Högre än händerna når
Mando Diao – I solnedgången

JOSÉ GONZÁLEZ ÅTERVÄNDER MED NYTT ALBUM I SEPTEMBER
I veckan kunde José González avslöja att hans fjärde studioalbum Local Valley, hans första på sex år, släpps den 17 september via Imperial Recordings/City Slang/Playground. I samband med detta gav han oss en andra singel därifrån, Visions.
Förutom att sjunga på engelska har González för första gången även spelat in texter på både spanska och svenska, bl.a. i en cover av Lalehs låt En stund på jorden samt en tolkning av en delvis egen låt, Line Of Fire, ursprungligen av hans f.d. band Junip.
Bakom José González minimalistiska uttryck döljer sig ett envist arbete, en process som till stor del handlar om att begränsa sig, att hitta kärnan. Därför, och på grund av det flitiga turnerandet, har det tagit 18 år att göra fyra soloalbum. På den nya, efterlängtade fjärde skivan påminns vi om den subtila skönheten i hans musik.

EN AV HOLLYWOODS FRÄMSTA TONSÄTTARE SLÄPPER ALBUM I JUNI
Danny Elfman är en av Hollywoods allra största tonsättare och har skrivit musiken till en mängd stora filmer, bland dem Edward Scissorhands, Batman, The Nightmare Before Christmas, Spider-Man, Men In Black, Milk och Good Will Hunting. De tre sista blev han också Oscars-nominerad för. Elfman står även bakom titelmelodierna till både Desperate Housewives och The Simpsons.
De senaste månaderna har dock Elfman släppt lös sin egen kreativitet och levererat ett antal sololåtar, bland annat Happy, Sorry och Love In The Time Of Covid och nu nya singeln True. Elfman, vars karriär startade som sångare i bandet Oingo Boingo på det tidiga 80-talet, tillkännager att han förutom den här singeln också släpper albumet Big Mess 11 juni. Efter att solokarriären tagit paus i hela 37 år levererar Danny Elfman nu ett dubbelalbum, där dystopiska texter möter taggiga gitarrer och de svepande orkestrala arrangemangen han blivit så känd för.

SMILE – NY SINGEL MED NELSON ELLE
Med sin sprillans nya singel Smile levererar Nelson Elle pop av högsta klass som sätter sig direkt. Detta är en sådan låt som gör en lycklig samtidigt som en tår letar sig fram i ögonvrån. Man vill dansa och bryta sig loss, men är samtidigt på gränsen till att bryta ihop.
För Nelson Elle har hennes skrivande alltid haft som syfte att föra henne närmare en förståelse av sig själv, och sjungandet att ge sitt eget sammanhang en röst. För henne tar det sig uttryck i kraftfull, känsloladdad och melodistark pop. Detta är musik med grund i jazz, blues och soul, skapad av – för att låna hennes mammas ord – ”en ljus själ som inte räds mörkret, en mångbottnad artist som med maskerad sorg sprider glädje”.

ERIKA DE CASIER BJUDER PÅ NY SINGEL
Köpenhamnsbaserade Erika de Casier följer upp sitt album Essentials från 2019 och släpper ny låt och video. Ett nytt album, Sensational, landar den 21 maj.
Nya singeln Polite är kallar hon för en ”anti-bad boy”-låt, och den skrevs efter en jobbig middag med en otrevlig snubbe.

JON HOPKINS EP PIANO VERSIONS UTE NU
Piano Versions är namnet på Jon Hopkins dagsfärska EP som nu finns tillgänglig för lyssning i sin helhet. EP:n kan kallas en slags systerplatta till Asleep Versions från 2014, med fyra enkla pianocovers av låtar från en rad olika genrer. Här tolkas Roger och Brian Eno, Thom Yorke, Luke Abbot och James Yorkston.
Hopkins berättar att han längtat efter att sätta pianot i fokus, och nu på Piano Versions äntligen fått chansen att göra det. Han var mån om att släppa in omvärlden på låtarna, så han inkluderade vad som än skedde utanför hans fönster vid inspelningen – buller, fågelsång, köksslammer från grannarna. EP:n är en ambient pianosamling av personliga favoriter gjorda med både kärleken till orginalen och sitt piano.

JODI PRESENTERAR NYA ALBUMET BLUE HERON MED FÖRSTA SINGELN GO SLOWLY
Chicago-baserade multiinstrumentalisten Nick Levine (f.d. medlem i Pinegrove) som numera går under artistnamnet Jodi har meddelat att släppet av hens debutalbum Blue Heron kommer att äga rum den 16 juli via den numera ständigt aktuella etiketten Sooper Records. Levine själv beskriver sin musik som ”queer-country”, och med sin balansgång mellan det intima och mäktiga passar Blue Heron fans till Jason Molina, Mount Eerie, Duster och Julie Doiron perfekt. Intimast av alla albumspåren är Go Slowly, som även är den första singeln därifrån.
För Levine har Jodi blivit ett slags alter ego genom vilket hen kan ställa frågor, förflytta gränser och ta steget utanför den inre världen. Genom skrivande- och inspelningsprocessen till Blue Heron fick hen chansen att fortsätta sitt sökande efter mening, men även finna acceptans i livets slumpmässighet.

SPELLLING TILLBAKA MED NYA LÅTEN LITTLE DEER
Spellling släpper sitt nya album The Turning Wheel den 25 juni och delar med sig av singeln Little Deer, inspirerad av Frida Kahlos målning Wounded Deer. Albumet följer upp Mazy Fly från 2019, och kretsar kring temana mänsklig enighet, framtid, gudomlig kärlek och livets berg- och dalbana.
För Chrystia Cabral bakom artistnamnet Spellling bjöd skapandeprocessen av The Turning Wheel på en rejäl utmaning. Hon både arrangerade och producerade albumet med dess 31 medverkande musiker, vilket blev en ännu svårare uppgift p.g.a. pandemin och de krav på social distans och karantän den medförde. Det uppskjutna albumsläppet till följd av detta – albumet skulle egentligen ha släppts i september i fjol – gav dock Cabral mer tid att fokusera på och utveckla låttexterna. Med sina två delar, Above och Below, går albumet från varmt och drömlikt till ett kusligare, gotiskt sound, och även genremässigt rör det sig över en varierad skala: från soul och pop till psych och noise.

LEFT HAND SOLUTIONS ALBUM DEAD OF WINTER UTE NU
Idag släpps det nya albumet Dead of Winter från doom-pionjärerna Left Hand Solution.
Left Hand Solution bildades 1991, släppte tre album bland annat på Nuclear Blast, turnerade runt Europa, USA och Kanada och gjorde under 10 hektiska år stort intryck med sin högst egna version av doom metal. Det som gjorde LHS speciella var deras kombination av hårda riff, nattsvart vackra melodier och Mariana Frykmans mörka och särpräglade röst. De avvek tidigt från gällande metal-normer och som ett av de tidiga metalbanden med en kvinnlig vokalist har deras inflytande i stor utsträckning missats och först nu uppmärksammats fullt ut.
Efter nästa 20 års tystnad på skivfronten släppte dessa legendarer 2019 helt oväntat ett nytt album, Through The Mourning Woods, inspelat i hemlighet under ett års tid. Nu nu får vi återigen njuta av ett fulländat album innehållandes singlar som Jolene, där de tolkar Dolly Parton på sitt säregna vis.

© Playground Music

print

Våra samarbetspartners