BILLIONS (säsong 1) – intriger som håller House of Cards-klass

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av Brian Koppelman, David Levien och Andrew Ross Sorkin
Regi: Neil Burger (episod 1, 2), Scott Hornbacher (3), James Foley (4, 6), Neil LaBute (5), Stephen Gyllenhaal (7), John Dahl (8), Susanna White (9), Karyn Kusama (10), Anna Boden och Ryan Fleck (11), Michael Cuesta (12)
Skådespelare: Paul Giamatti, Damian Lewis, Maggie Siff, David Costabile, Condola Rashad, Daniel K. Isaac, Kelly AuCoin, Jeffrey DeMunn, Dan Soder, Toby Leonard Moore
Land: USA
År: 2016
Genre: Drama
Längd: 12 episoder på mellan 54 och 59 minuter
Format: Blu-ray/DVD
Distributör: Fox
Betyg: 4

Billions är en undersökning av förtjänsterna och farorna som finns i jakten på den amerikanska drömmen, och har den Oscarsnominerade och Golden Globe-vinnande Paul Giamatti respektive Emmy- och likaledes Golden Globe-vinnande Damian Lewis i huvudrollerna.

Serien är ett djärvt, modernt drama som sammanför extrem förmögenhet, inflytande och korruption, som personifieras av två mycket ambitiösa motsatser: den tuffe, blåblodige federale åklagaren Chuck Rhoades (Paul Giamatti), som har politiska kopplingar, och den lysande, beräknande miljardären och hedgefondmäklaren Bobby ”Axe” Axelrod (Damian Lewis).

Rovdjurets jakt på bytet

Billions utspelar sig i de machiavelliska intrigerna som uppstår i New Yorks politiska och ekonomiska landskap och väver samman en invecklad berättelse där rovdjurets jakt på bytet är ett högoddsspel. Billions är kort sagt en av de allra bästa TV-serierna just nu.

Det här håller tidig House of Cards-klass. Det här är inte ett skurk- och hjälte drama, båda sidorna har sina intressen att försvara. Det är snarare som schack på hög nivå.

Har inte alltid rätt, men alltid på hugget

Damian Lewis slog igenom i The Forsythe Saga i Storbritannien, blev världsberömd i den Emmy-vinnande rollen Brody, en amerikansk soldat med egen agenda i HBO serien Homeland – och det är kul att se Lewis spela en kille som kan bestämma sig! Brody var mycket, mycket velig i tre säsonger. Axe är en kille som bestämmer sig direkt. Se-vill ha-skaffa är hans mantra. Han tar inte alltid rätt beslut. Men han är alltid på hugget och alltid intressant. Frun spelas av svenska Malin Åkerman.

Alla vet att det finns ”doping”

De båda huvudpersonerna finns i verkligheten, serien är baserad på ett verkligt fall. Men chefsåklagaren var amerikansk indier. Dock är Paul Giamatti så pass bra i rollen att det inte spelar någon större roll att han inte ser ut som den verklige killen – även om “diverse casting” bör efterlevas. Men, men … det här är ju trots allt drama, och inget som gör anspråk på att ha ett dokumentärt innehåll.

Det verkliga fallet är dock intressant. Och finansvärlden påminner mycket om idrottsvärlden: alla vet att det finns “doping”, så många “dopar sig” då och då, några blir prickade då och då, men snabbt är de tillbaka i spåret igen efter en stunds avstängning och så åker alla runt, runt, runt igen …

Skriven 2021-03-30

print

Våra samarbetspartners