BREVFILMEN – ojämn brevväxling och stämningsfullt foto av Stefan Jarl

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Stefan Jarl
Dokumentär med Stefan Jarl
Premiär: 2021-03-19
Betyg: 3

Den här månaden fyller regissören och samhällskritikern med mera, Stefan Jarl 80 år, och detta faktum är väl så gott som något att leverera en ny film som in i varje bildsekvens bär hans sigill.

Med sina tre filmer om Kenta och Stoffe Dom kallar oss mods (1968), Ett anständigt liv (1979) och Det sociala arvet (1993) ritade Jarl in sig på den svenska filmkartan som en kraftkälla när det handlade om att ta pulsen på sin samtid, och de tillkortakommanden samhället erbjöd barfotabarn i livet.

Visuell brevväxling med vän

När nu Stefan Jarl har ställt sig bakom kameran igen gör han det i en på många sätt ny värld, men ibland nästan på stället marsch från ett svunnet 60- och 70-tal. Klasskampen pågår inte längre på gator och torg, men fortfarande krävs att man skall ha kassan i ordning för att livet skall bli en dans på rosor.

Formeln för Jarls nya film är en visuell brevväxling med sin vän, den danske regissören Carsten Brandt, som olyckligtvis drabbas av cancer och bromsar deras korrespondens. Jarl fortsätter emellertid skicka sina kortfilmer där han hoppar mellan tuvorna på vår tids brister och problem.

Politik med Jan Myrdal inte det starkaste inslaget

Om miljön som hotas av kemikalier, bristerna i vårt sociala skyddsnät och ja, hade han haft mer tid till sitt förfogande hade väl filmen fortfarande snurrat på. Att prata politik med Jan Myrdal och få en maratonföreläsning om Marx , Robespierre och socialdemokratins förträfflighet är kanske inte filmens starkaste inslag, men när han liksom bjuder in åskådaren till en personlig reflektion om och kring våra existentiella frågor smälter man som smör.

En ojämn Jarl

Detta inte minst för det vackra stämningsfulla fotot där allt från snötäckta vidder till en död hjort upphöjs till skön konst. En lite ojämn Jarl den här gången, men filmen är på inget sätt någon smolk i glädjebägaren på födelsedagen.

Skriven 2021-03-17

print

Våra samarbetspartners