EN KOMIKERS UPPVÄXT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Rojda Sekersöz
I rollerna: Johan Rheborg, Loke Hellberg, Teo Dellback, Elisabet Xie, Klara Zimmergren

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-10-11

Har vare sig avnjutit miniserien från 1992 eller läst Jonas Gardells litterära förlaga, så ur den aspekten fanns inga förutfattade meningar om hur denna nya version borde te sig. Det enda som stod klart innan filmen började rulla på filmduken var att det här långt ifrån var överdrivet rolig skapelse, snarare tvärtom. Det hade nämligen kollegor som valde att se filmen redan på de årliga Filmdagarna i Malmö nyligen avslöjat.

Så hur ska En komikers uppväxt då karaktäriseras? Tja, kanske som en uppgörelse med barndomens mobbare, den egna svagheten gentemot dessa individer och svårigheten att släppa eländet att gå vidare till och med i vuxen ålder.

Det är sjuttiotal, platsen är imaginära Sävbyholm, en förort utanför Stockholm. Där bor tolvårige Juha med sin finska mamma, pappa och syster. Han vill så gärna bli accepterad av det coola gänget. Därför har han valt att ta clownrollen i klassen. något hans lärarinna är vansinnigt irriterad över.

På hemmaplan umgås Juha dock med den lite tystlåtne, men snälle Thomas. Sistnämnde råkar även vara utvald till hackkyckling av coola gängets mest framträdande mobbare Stefan. Varför? Säg det. Han är väl bara svag och ett lätt byte att ge sig på.

Allt utspelar sig emellertid inte på sjuttiotalet. För i nutid har Juha blivit en rosad och framgångsrik komiker, som tidigt lämnade Sävbyholm bakom sig för att aldrig någonsin återvända. Han vill bara förtränga de jobbiga minnena därifrån, glömma tragiken, sveket mot de som var hans verkliga vänner och idioterna som förstörde hans barndom.

Man sitter och längtar efter en uppgörelse med det förflutnas mobbare, men den kommer aldrig. Istället kommer Stefan i en synnerligen obehaglig Jakob Eklunds skepnad på besök backstage hos Juha. Tydligen har det aldrig blivit något särskilt av honom, men när mötet är över är det ändå den uppburne lustigkurren som känner obehag och har blivit förminskad. På några få minuter har han blivit förflyttad till sjuttiotalets förortsskola igen.

Så nej, En komikers uppväxt är ingen lustig historia. Men visst har den sina roliga ögonblick, Som när Ulla Skoogs väl frispråkiga gymnastiklärare slänger ur sig inte alldeles passande kommentarer. Eller när Juhas mamma uttrycker sin negativitet på sitt alldeles eget speciella sätt. Fast dessa utgör väl i ärlighetens namn mest medvetna positiva ”olycksfall” i arbetet.

Skriven 2019-09-07

print

Våra samarbetspartners