INNAN VINTERN KOMMER

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Stefan Jarl
I rollerna: Wilhelm Abraham, Eva Röse, Henrik Norén, Peter Andersson, Joel Spira, Valter Skarsgård

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2018-02-23

Stefan Jarl har gjort sin första spelfilm på drygt två decennier. En på sitt sätt stor händelse för de som följt hans gärning genom åren förstås. Särskilt som det här även utgör en avrundning av den trilogi som påbörjades med Goda människor 1990, och fortsatte med Jag är din krigare sju år senare. Men Innan vintern kommer är i ärlighetens namn en inte alltför lyckad skapelse. Visst, scenariot är skrämmande och Jarl vill säga mycket, men det hela ter sig också teatraliskt, väl övertydligt och faktiskt också en aning naivt i sin skildring av det elände som står i centrum.

Vi befinner oss ett Sverige under belägring. En statskupp har ägt rum, befolkningen trakasseras rutinmässigt av de nya makthavarnas soldater och jaktplanen flyger lågt över det idylliska landskapet. Där ute på landet introduceras vi för en namnlös familj som bara försöker klara vardagen. Världen ses till större delen genom den lille sonens ögon, som flyr verkligheten med hjälp av sin älskade häst. Fast snart knackar den föga förvånande på ändå när en trio kuppmakare dyker upp utanför dörren, varpå våldet omgående blir en obehaglig realitet.

Där och då förvandlas Innan vintern kommer lite oväntat för en stund till en så kallad home invasionrulle. Plötsligt blir filmen en obehaglig och tajt berättad thriller utan att för den sakens skull vara speciellt grafisk. Fast nu är förstås det här en film som är så mycket mer, inklusive ett vardagligt drama, poetisk naturfilm med symboliken i högsätet och icke att förglömma barndomsskildring med lite Astrid Lindgren i mixen. Vilket ärligt talat gör att helheten skär sig från och till. Visst, kontrasterna är säkert medvetna, och de kan absolut vara effektiva, men i mina ögon fungerar de inte överdrivet väl här.

Jag vet inte, men kanske har Jarl haft väl stora pretentioner. Han har försökt fånga för många stämningar, haft för många idéer och velat säga för mycket och tappat helheten någonstans på vägen, och då hjälper det inte riktigt att hjärtat så uppenbart varit med.

Skriven 2018-02-19

print

Våra samarbetspartners