KING ARTHUR: LEGEND OF THE SWORD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Guy Ritchie
I rollerna: Jude Law, Annabelle Wallis, Charlie Hunnam, Katie McGrath, Djimon Hounsou, Eric Bana, Mikael Persbrandt

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-05-10

Om Kung Arthurs öden och äventyr har gjorts många filmer, tv-serier och diverse böcker och tidningar. Om Riddarna av runda bordet, Trollkarlen Merlin, Excalibur, Svärdet i stenen och andra myter och legender som trängt sej in bland de historiska fakta som trots allt också finns om Englands legendariske kung har till och med Monty Python & The Holy Grail bidragit.

Nu har alltså också Guy Ritchie känt sej manad att hänga på låset. Jag tror inte man behöver vara orakel för att ana hur Ritchie tänker tackla sin version av Kung Arthurs väg mot tronen. Mycket action, snabba klipp och en dialog som suddar ut tid och rum för att verka upp-to-date för en publik som knappast har King Arthur och hans runda bord som kvällslektyr. Här har Arthur (Charlie Hunnam stel som en pinne) beslutat sej för att lägga kronan på hyllan och glömma all monarki. Han kämpar sig fram i Londiniums (sedermera London) fattigkvarter medan farbrodern Vortigern (Jude Law vet däremot hur slipstenen skall dras som perfekt skurk) frossar i lyx som kung efter att ha mördat kära släkten. Till och med dottern offras för att han skall få draghjälp av mörkrets makter.

Det är som sagt mycket effektsökeri, häftiga scenväxlingar och mycket lite karaktärer bortsett från Law som lyfter handlingen framåt utan att luta sej mot det visuella. Visst kan Guy Ritchie sitt jobb men bara det faktum att låta titelfiguren representeras av “likvakan” Hunnam ger en vink om att ambitionerna inte sträcker sej längre än Law när det gäller rollbesättningen. Mikael Persbrandt då? Jarl Kulle svarade en gång på frågan om varför han inte gav Hollywood en chans. Nja, jag är hellre en stor fisk i en liten damm än en liten i en stor damm. Persbrand tycks ha motsats filosofi. Efter att ha hastat igenom Hobbit-sviten har han här lite fler repliker som vitskäggig viking. Möjligen kan det ge utdelning i framtiden bara att ha markerat sin närvaro i en sådan här stor produktion. Som proffs gör han sitt jobb, varken mer eller mindre. Actionvännerna har alltså mer att se fram emot än de som förväntar sej en botanisering i en klassisk mytologi.

skriven 2017-05-10

print

Våra samarbetspartners