CHRISTINA WAHLDÉN : MITT KÄRASTE GYLLENE BARN – krigsskildring sätter brännhett förstoringsglas över både gängse historieberättande och synen på nutiden

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Genre: Krig & konflikter
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 130
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-01-13

För att uppmärksamma Förintelsens minnesdag, idag den 27 januari recenserar vi tre böcker relaterade till andra världskriget av Christina Wahldén. Det här är den tredje recensionen i ordningen.

När Kaja Finkler är fem år är hon rund och trind och folk säger att hon ser ut som Mussolini. Kaja blir sur och säger att hon minsann ser ut som Winston Churchill! Hon har redan fattat det grundläggande i livet: Mussolini är ond. Churchill är god. Ska man se ut som någon är det Winston Churchill …

Död efter två dygn

När Kaja är tio år väger hon elva kilo. Det är brittiska soldater som befriar henne och hennes två bästa vänner från koncentrationslägret Bergen-Belsen. Två dygn efter befrielsen är en av hennes bästa vänner död. Hon åt ihjäl sig. Efter en så lång tid med svält klarar magen inte av innehållet i en vanlig sardinburk.

Mål ta sig till New York

Kajas väg mot tillfrisknande är lång och mödosam och hon hamnar i Sverige för att äta upp sig, cykla och åka skidor och ha det trevligt. Kaja är lycklig i Sverige. Men målet är att ta sig till New York och att komma med den första båten som går från Sverige till USA … för det är där som morfar finns. Kajas mamma vill också ta sig till New York. Men det är en sak att få visum från Sverige där Kaja befinner sig, en helt annan att få visum från Polen där Kajas mamma befinner sig …

Så många berättelser om förintelsen slutar med “ett lyckligt slut” i och med att fångarna befrias, i och med att huvudpersonen har överlevt … Men i Christina Wahldéns nya bok Mitt käraste gyllene barn är detta bara början. Två tredjedelar av berättelsen finns kvar. Och finns det någonsin ett lyckligt slut för någon som fått sin barndom förstörd?

Slaget är inte vunnet

Det tog över sextio år för Kaja Finkler att börja öppna upp och berätta om vad hon hade varit med om. I och med arbetet med Tulpanpojken och Spionen i äppelträdet kom Christina Wahldén i kontakt med Kaja Finkler som idag är över åttio och “still going strong”. Kaja hävdar att slaget inte är vunnet – den stämning och de förutsättningar som gjorde att nazisterna kom till makten finns här och nu, i vår värld, idag. Och visst är det lätt att tro att det är bättre nuförtiden, att människor som far illa är något som hör till det förgångna, till de stora världskrigens tid. Christina Wahldén påpekar i sitt efterord att det idag finns fler barn på flykt än efter andra världskriget.

Baserade på grundlig forskning

Mitt käraste gyllene barn är en alldeles sann berättelse, en biografi och en krigsskildring som sätter ett brännhett förstoringsglas över det gängse historieberättandet och även över hur vi ser på vår egen tid.

Boken kan ses som en fristående tredje del i en trilogi av berättelser om andra världskriget – efter Tulpanpojken och Spionen i äppelträdet. Alla romanerna av Christina Wahldén är baserade på grundlig forskning, intervjuer med överlevande och alldeles sanna historier – insamlade i Sverige, Holland, Israel, USA och Australien.

Full av verkliga brev och vykort

Christina Wahldén har ett 70-tal böcker bakom sig och är bland annat känd för sin bästsäljande och prisvinnande deckarserie som utspelar sig i Darwin i Australien.

Boken Mitt käraste gyllene barn är full av verkliga brev och vykort och foton, från tiden då det begav sig. På bokens omslag syns bland annat Kaja när hon åker skidor under sin tid i Sverige. Det finns ännu fler brev och foton att hitta på Rabén & Sjögrens hemsida. Boken kommer ut lagom till minnesdagen av förintelsen, som infaller den 27 januari.

Det här är en osvikligt stark skildring för alla åldrar.

Skriven 2021-01-24

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners