HISS GOLDEN MESSENGER bland nyheter från Playground v. 10

Klicka på bilden, för att se hela bilden

NYTT ALBUM FRÅN HISS GOLDEN MESSENGER I JUNI
Den Grammy-nominerade musikern M.C. Taylor, känd som Hiss Golden Messenger, har idag avslöjat sitt nya studioalbum Quietly Blowing It som släpps den 25 juni via Merge Records.
Den nya singeln If It Comes in the Morning ger oss ett smakprov på den mycket efterlängtade uppföljaren till det internationellt hyllade albumet Terms of Surrender, som har nominerats till en amerikansk Grammy 2021 i kategorin ”Best Americana Album”.
Det nya albumet Quietly Blowing It inkluderar även singeln Sanctuary som tidigare i år släpptes fristående och som spenderat de senaste tre veckorna på förstaplatsen på Americana Radio Singles Chart.

LUCY DACUS GER OSS NYA SINGELN THUMBS
De senaste åren har Lucy Dacus gått från klarhet till klarhet, och hon har inga planer på att sakta ner. Idag släpper hon sin nya singel Thumbs, sprängfylld med känslor. Låten skrevs hösten 2018 och fick sin livepremiär kort därefter, och sedan dess har den blivit en favorit hos fansen – den har till och med fått ett eget Twitter-konto.
För att besvara den kärlek låten mötts med överraskade Dacus 100 slumpmässigt utvalda fans med ett videoband med låten inspelad på. På låten visar Dacus upp sin fantastiska berättarförmåga, och hennes röst paras perfekt ihop med avskalad synt och mellotron.

IBEYI ÄR TILLBAKA
Fransk-kubanska duon Ibeyi återvänder idag med nya låten Recurring Dream, skriven och inspelad till Ed Morris långfilmsdebut How To Stop A Recurring Dream. Filmen hade premiär på de stora streamingtjänsterna i onsdags, och vi ser prisbelönta Ruby Barker, känd från Bridgerton, i huvudrollen.
Redan 2014 samarbetade Ibeyi, bestående av tvillingparet Naomi och Lisa-Kaindé Díaz, med Morris när denne regisserade deras första musikvideo till singeln River. Därefter fortsatte de att jobba tillsammans på ytterligare två musikvideor, Ghosts och Deathless. I filmen kommer inte bara Recurring Dream att höras, utan även äldre material från duons hyllade katalog.
Ibeyi jobbar för närvarande på sitt tredje studioalbum. Kritikerrosade fullängdaren Ash släpptes 2017, och den självbetitlade debuten 2015 drog till sig uppmärksamhet från några av musikvärldens största ikoner för den förtrollande mix av urban, modern jazz, soul och hip hop som Ibeyi gjort till sitt signum.

LEGENDARISKA SKIVETIKETTEN 4AD FYLLER 40 ÅR – GER UT SAMLINGSSKIVA
2020 fyllde den legendariska skivetiketten 4AD 40 år. Denna milstolpe uppmärksammas i år med samlingsplattan Bills & Aches & Blues. Samlingen består av 18 artister från deras nuvarande artiststall som själva fått välja varsin låt från 4AD:s katalog att spela in en cover på. Bills & Aches & Blues släpps digitalt den 2 april och fysiskt den 23 juli.
Idag släpps de första fem låtarna från samlingsalbumet – Side 1 – där Tkay Maidza, U.S. Girls, Aldous Harding, The Breeders och nysignade Maria Somerville står för framförandet av covers av Pixies, The Birthday Party, Deerhunter, His Name Is Alive respektive Air Miami.

LIDO PIMIENTA NOMINERAD TILL EN AMERIKANSK GRAMMY
I veckan släppte Lido Pimienta, en colombiansk artist som är bosatt och verkar i Kanada, ännu en singel från sitt fantastiska album Miss Colombia, Coming Thru. Hon är nominerad till en amerikansk Grammy i kategorin ”Best Latin Rock or Alternative Album”. Grammygalan går av stapeln 14 mars och Pimienta kommer att uppträda på galan.
Lido Pimientas egensinniga mix av elektronisk cumbia med pop har lett till hyllningar från pressen: 4 av 5 från Rolling Stone, 8.0 av Pitchfork, och Miss Colombia utnämndes av Billboard till ett av deras favoritalbum från 2020. En stor eloge för Pimienta som med sina otroligt färgstarka videos och sin speciella visuella framtoning vågar ta plats utan att behöva anspela på sitt utseende eller sexualitet.

GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR STREAMAR VISUELL ALBUMSHOW
Godspeed You! Black Emperor bjuder in sina fans till ett visuellt albumevenemang, där musiken från det kommande albumet G_d’s Pee AT STATE’S END! ackompanjerar filmprojektioner på vita duken i en tom biosalong i Montréal. Detta blir första gången i bandets 25 år långa karriär som bandet presenterar konsertfilmer offentligt.
GY!BE:s filmmakare och -maskinister Karl Lemieux och Philippe Leonard kommer här att ge fansen en unik konsertupplevelse. Showen börjar midnatt mellan den 27 och 28 mars svensk tid.

CURRENT JOYS SLÄPPER FÖRSTA SINGELN AMATEUR FRÅN KOMMANDE ALBUMET
Nick Rattigan, huvudpersonen bakom projektet Current Joys, kan idag avslöja att det vankas nytt album i maj. Den 14 närmare bestämt är det dags för hans sjunde fullängdare Voyager att se dagens ljus, och det blir hans första material som släpps via Secretly Canadian. Redan nu finns ett första smakprov tillgängligt i form av singeln Amateur med musikvideo.
Precis som i hans tidigare material återfinns här de speciella element som gjort Rattigan till ett unikum: den darrande, hesa stämman och de självrannsakande texterna. Men på Voyager har Rattigan gett sin sentimentala rock’n’roll ett mer storslaget sound med hjälp av en soundtrack-orkester. De lo-fi-heminspelningar han gjort sig känd för lämnar plats åt en mer expansiv ljudbild inspelad i en riktig studio. Inspiration har hämtats från film och några av de största filmmakarna genom tiderna – inte så oväntat, med tanke på att han har en bakgrund i film- och tv-branschen. Musikvideon har Rattigan själv regisserat.

SKULLCRUSHER GER OSS TITELSPÅRET FRÅN NYA EP:N
Helen Ballentine, som går under artistnamnet Skullcrusher, har tack vare sitt eleganta, hypnotiska låtskrivande byggt upp ett rykte som en av USA:s mest spännande unga artister. Under tiden som följde släppet av hennes internationellt uppmärksammade debut-EP förra sommaren begav Ballentine sig från västkusten där hon bor till östkusten för att jobba på nytt material tillsammans med samarbetspartnern Noah Weinman. I oktober delade hon med sig av de sprillans nya låtarna Farm och Radiohead-covern Lift, och nyligen släppte hon nya Song For Nick Drake, som kritikerna inte var sena att hylla.
Idag ger Skullcrusher oss titelspåret från hennes kommande EP Storm in Summer, plus en musikvideo. Låten skrevs under en period när Ballentine försökte förstå den sårbarhet hon utsatt sig för när hon delat med sig av sina innersta tankar i sin musik och därmed riskerade att genom musiken bli missförstådd eller till och med ogillad.

SAGA BJUDER PÅ AKUSTISKT ALBUM
Saga återförenades 2012 med originalsångaren Michael Sadler, och släpper idag sitt tjugotredje album Symmetry. Bandet har under sin långa karriär sålt miljontals album och byggt upp en stadig och framför allt trogen fanskara. De är ett av den progressiva rockens viktigaste band i sällskap med band som Yes och Emerson, Lake & Palmer.
Saga som varit kända för sina virtuosa keyboardkaskader och den omisskännliga blandningen av rock och klassiskt levererar nu något annorlunda: ett akustiskt album. Under 2019 åkte de ut på en akustisk turné och så föddes idén om att ta några av sina gamla och mest älskade låtar och göra om dem i nya nedbantande akustiska versioner. Bland annat får vi höra nya versioner av Wind Him Up, Say Goodbye To Hollywood och Tired World.

RITCHIE BLACKMORE LEVERERAR NYTT ALBUM MED BLACKMORE’S NIGHT
Ritchie Blackmore torde inte behöva någon närmare presentation. Han är en av rockens allra största legendarer och är ansvarig för att tusentals ungdomar plockade upp gitarren och började spela. Tillsammans med Deep Purple skapade han historia, och Blackmore fortsatte att leverera odödliga rockhits tillsammans med Ronnie James Dio i Rainbow.
Sedan mitten av 90-talet har dock Blackmore verkat i bandet Blackmore’s Night där han tillsamman med sin fru, sångerskan Candice Night, släppt ett antal plattor som fokuserar på medeltidsinspirerad folkmusik. Efter sex års tystnad kommer nu ett helt nytt album från paret.

PIDDE P SLÄPPER LÅTEN PADELMI
Pidde P släpper sin nya singel Padelmi idag. Namnet Pidde P klingar kanske bekant tack vare hans VM-låt Vi ska skicka våra grymma pappor till Moskva som gjordes tillsammans med landslagsspelarnas barn 2018. Låten blev en stor favoritlåt bland de små, och han har följt upp med låtar som Kickar du så flippar jag och senaste singeln om TikTok.Pidde P har liksom många andra blivit vad han kallar för “padelnördar”, och idag släpper han alltså låten Padelmi – som just handlar om det nyfunna padelintresset – tillsammans med en musikvideo som är inspelad i Kristianstad.

TRIAKEL FIRAR JÄMTLAND MED NY SINGEL
I dag, fredagen den 12 mars, firar Republiken Jämtland sin nationaldag. Dagen grundar sig i det så kallade Jamtamotet, eller jämtars möte, som innebar Jämtlands självständighet på 900-talet. För att fira dagen släpper Triakel sin egen version av Jämtlandssången.
Jämtlandssången är Jämtlands landskapssång och används av många jämtar som en regional nationalsång. Den sjungs flitigt på allt ifrån skolavslutningar till öltält samt kanske allra mest under länets egen nationaldag. I Triakels version har den storslagna tonen balanserats upp av vacker kärvhet och intim stillhet. Det är med stor glädje Triakel nu presenterar sin hyllning till det älskade hemlänet Jämtland på självaste nationaldagen.

© Playground Music

print

Våra samarbetspartners