CARIN HJULSTRÖMs succébok blir tv-serie

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Idag släpps andra delen i Carin Hjulströms omåttligt populära cosy crime-serie ”Säbyholms gröna fingrar”. Samtidigt blev det klart att Nordisk Film köpt rättigheterna för att utveckla en större tv-serie utifrån första boken ”Bara ett litet mord”. Producent är Maria Nordenberg som ligger bakom tittarsuccéer som ”Fröken Frimans krig”.

– Jag har länge sökt efter en historia som utspelar sig utanför storstaden, i en grönare miljö. När jag läste Bara ett litet mord såg jag direkt en tv-serie framför mig. Det här är en genre som jag tror att tittarna vill se, en sorts feelgood som kan ge hopp om något annat än det vi upplever i världen just nu, säger hon.

Böckerna om Säbyholms gröna fingrar utspelar sig på en nedgången plantskola på Säbyholms gods norr om Kungsängen utanför Stockholm. Där får vi följa skådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes brorson Anton, tidigare ungdomskriminell, och hur de tillsammans bygger upp ett nytt liv utifrån nya livsdrömmar. Siri har bytt Dramatens stora scen mot livet på landet, och Anton försöker hålla sig på rätt sida om lagen. Men mitt i all idyll dyker det också upp ett och annat mord.

– Det är en genre som är eftersökt och som inte görs så mycket i Sverige. Vi har många kriminalserier av olika slag, men det här är något helt annat. Här finns visserligen mord, men spänningen är mer som grädden på moset. Det är relationerna och karaktärerna som står i fokus, och så den natursköna miljön, säger Maria Nordenberg.

Carin Hjulström är förutom författare även journalist, manusförfattare och programledare. Hon har bland annat lett Melodifestivalen, Carin med C, TV-huset och Carin 21:30.
Carin har tidigare skrivit varma och humoristiska relationsromaner som Finns inte på kartan, Irene panik och Kärlek sökes. Värmen och humorn har hon bevarat i serien Säbyholms gröna fingrar, trots byte av genre.

– För mig kändes det självklart att inte gå åt det deppiga och grå nordic noir-hållet. Jag ville hitta en varmare deckarton. Och att skriva om just en plantskola är underbart, det är en så kreativ och mustig miljö. Man blir glad där det växer! säger hon.

När Bara ett litet mord släpptes för ett år sedan blev den omedelbart en läsarsuccé.
– Jag kände direkt att Säbyholm var en perfekt miljö för mysdeckare i bästa Morden i Midsomer-stil. Och därför är jag inte förvånad över att Carin nu efter tio år som författare skördar sina största framgångar hittills. Att boken nu blir tv-serie känns som ett naturligt och jätteroligt steg, säger Adam Dahlin, förlagschef på Bokförlaget Forum och förläggare till Bara ett litet mord.

Carin Hjulström har hittills skrivit förlagsavtal på sammanlagt fem böcker inom denna serie. Idag släpps den fristående andra delen: Knappt en droppe blod. Och nu finns alltså även ett avtal med Nordisk Film.

– Det är en gammal dröm som går i uppfyllelse, att få se mina böcker bli tv-drama! Jag är så lycklig över att få samarbeta med superproffsiga producenten Maria Nordenberg. Det ska bli otroligt spännande att följa projektet till färdig tv-serie, säger Carin Hjulström.

Knappt en droppe blod släpps 10 mars på Bokförlaget Forum.

© Bokförlaget Forum

print

Våra samarbetspartners