ETT ANNAT JAG: PROJEKT GEMINI – action av ny deckarduo

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I en explosion i centrala Stockholm dör en trettonårig flicka. Så börjar Ett annat jag: Projekt Gemini, de framgångsrika författarna Carin Gerhardsen och Petter Lidbecks första gemensamma bok. Det är en mörk och actionfylld berättelse som tar läsaren med på en hisnande jakt runt hela Europa.

Carin Gerhardsen, som tidigare bland annat skrivit storsäljande Hammarbyserien, debuterar som ungdomsboksförfattare med spänningsromanen Projekt Gemini: Ett annat jag. Boken har hon skrivit tillsammans med den rutinerade barn- och ungdomsförfattaren Petter Lidbeck.

Två tonåringar, Amanda och Rasmus,överlever en terrorattack i centrala Stockholm. Först frågar de sig varför just de hade sådan otur att de var på brottsplatsen – senare inser de att det inte handlar om otur. De är i själva verket måltavlor för attacken, vilket blir startskottet på en dramatisk jakt genom Europa.

– Boken är en fruktansvärt otäck historia, som till skillnad från de flesta barnböcker nu för tiden saknar övernaturliga inslag, säger Carin Gerhardsen. Den handlar om en känslokall vetenskapsman, om en seriemördare som åker runt i världen och mördar barn, samt om två trettonåringar på flykt.

Idén till boken kläcktes under en promenad runt Skeppsholmen. Författarna hade länge tänkt göra något tillsammans, och båda tyckte att det var roligt att äntligen ha någon att bolla idéer med.

– Vi har väl skrivit vartannat kapitel ungefär, och petat i varandras texter under skrivandets gång, säger Petter Lidbeck. Temat genteknik – som dyker upp i boken – känns aktuellt, samtidigt som det tangerar gamla otäcka rasbiologiska tankar.

Tycker ni att det finns någon skillnad i hur man skriver för vuxna och unga?

– Det gör det nog, säger Petter Lidbeck. Verktygslådan är mindre. Fast det är bra, då tvingas man att skriva begripligt.

– Det är jättekul att skriva för unga, säger Carin Gerhardsen. Det blir snabbare vändningar och mer plats för humor än vad en seriös vuxenroman tillåter. När det gäller åldersgruppen saknar jag praktisk erfarenhet, men när det gäller spänningsgenren så är jag väl lite av en expert. Jag vet hur man håller läsaren på halster och hur man skapar driv, dramatik och snabba vändningar.

Bokens målgrupp är barn i övre mellanstadieålder och yngre tonåringar.

Om författarna

Carin Gerhardsen är utbildad matematiker vid Uppsala Universitet. Hon debuterade 2008 med kriminalromanen Pepparkakshuset, första delen i den populära serien om teamet vid Hammarbypolisen, som sedan följdes av ytterligare sju böcker.

Petter Lidbeck debuterade 1997 med romanen Linnea från Yujiang. Sedan dess har han skrivit över 40 barn- och ungdomsböcker. Petter Lidbeck har nominerats till både Spårhunden och Augustpriset för sina ungdomsböcker. Han skriver också vuxenromaner under namnet Hans Koppel.

© Rabén & Sjögren 2019-04-11

print

Våra samarbetspartners