FIRST AID KITs hyllningsalbum till Leonard Cohen ”Who By Fire” släpps 26 mars – första smakprovet “Suzanne” ute nu

Klicka på bilden, för att se hela bilden

First Aid Kits kritikerrosade Leonard Cohen-konserter på Dramaten i Stockholm 2017 släpps som livealbum den 26 mars 2021 via Columbia/Sony Music.

Who By Fire kommer att finnas tillgänglig på CD med en fold out poster-booklet samt på limiterad färgad blå dubbelvinyl inklusive en dubbelsidig poster. 2000 signerade vinylex kommer att finnas tillgängliga på bandets hemsida. Albumet kommer även släppas digitalt på alla plattformar.

Första smakprovet från den kommande releasen är First Aid Kits tolkning av “Suzanne” – en av Leonard Cohens mest kända och älskade låtar.

Det var under två kvällar i mars 2017 som First Aid Kit framförde sin bejublade och kritikerrosade scenuppsättning med sånger, dikter och brev av Leonard Cohen på Dramaten i Stockholm. De hade sällskap på stora scenen av en rad gästartister, bland dem Loney dear, Frida Hyvönen, Annika Norlin, Jesper Lindell och Maja Francis, skådespelare, ett band med 8 musiker, stråkensemble och kör. Klara och Johanna har länge varit stora fans och inspirerats av Leonard Cohen. De berördes djupt och sörjde hans bortgång i november 2016 och bestämde sig för att göra denna scenuppsättning som en hyllning.

Det blev ett stort och ambitiöst projekt. First Aid Kit valde ut och lade upp ordningen på allt material som skulle framföras. Föreställningen regisserades av skådespelaren Nina Zanjani. Who By Fire sändes av SVT samma år och även tv-sändningen fick lysande recensioner!

Musiken från föreställningen har varit mycket efterfrågad och nu finns den äntligen tillgänglig. First Aid Kit är entusiastiska och glada över att nu kunna dela denna unika liveinspelning från mars 2017.

När Leonard Cohen hade gått bort i november 2016 sa Klara och Johanna i ett uttalande: ”… om du någonsin hade gett oss gitarrer och bett oss sjunga någon av dina sånger skulle det ha blivit ’Suzanne’. När vi hörde den första gången blev vi tagna, närmast lamslagna. ’Hur gör man något sådant?’, tänkte vi. ’Hur kan man skriva så?’ Det går inte, kom vi fram till. Bara Leonard Cohen kan. Mitt i sorgen är vi ändå så oerhört tacksamma… [Hans musik och poesi] har varit en ledstjärna för oss de senaste tio åren, sedan vi började göra egen musik. Både som något tröstande och som en pil som visar vartåt man kreativt strävar…

Systrarna Söderberg berättar idag, i samband med releasen av Who By Fire: ”Vi lyssnade igenom hela konserten nyligen och insåg att den var någonting utöver det vanliga för oss. Det var en utmaning att skapa en föreställning som inte byggde på First Aid Kit-låtar, något vi aldrig hade gjort förut. Men det blev väldigt bra. Att utforska Cohens värld var ett äventyr och en glädje. Han var så begåvad och produktiv, både som poet och låtskrivare. Allt han gav ut höll mycket hög kvalitet. På Dramaten lade alla ned sin själ i produktionen: alla i bandet, gästartisterna, atmosfären på scenen… alla gick in med passion… och det blev magiskt! Vår inspelning gör sig bäst om man lyssnar på den rakt igenom, utan avbrott. Ge er själva möjligheten att dyka in i och försvinna i Cohens värld en liten stund.

Vi bestämde oss för att inte redigera någonting i de enskilda framförandena. De små misstagen och skavankerna är en del av live-upplevelsen. I en tid när vi inte kan gå på verkliga, fysiska konserter kan man åtminstone lyssna på detta och känna att man är där…”

Låtlista & medverkande artister:
Tired (First Aid Kit, Nina Zanjani, Maia Hansson-Bergqvist)
Suzanne (First Aid Kit)
Sisters of Mercy (First Aid Kit, Nina Zanjani, Maia Hansson-Bergqvist)
Who by Fire / As The Mist Leaves No Scar (First Aid Kit, Nina Zanjani, Maia Hansson-Bergqvist)
Twelve O’Clock Chant (First Aid Kit, Nina Zanjani, Maia Hansson-Bergqvist)
Everybody Knows (Frida Hyvönen, First Aid Kit)
Avalanche (Loney Dear)
The Future (Maia Hansson-Bergqvist, First Aid Kit, Nina Zanjani)
Chelsea Hotel No.5 (Jesper Lindell, First Aid Kit)
You Want It Darker (First Aid Kit, Nina Zanjani, Maia Hansson-Bergqvist)
If It Be Your Will (First Aid Kit)
The Asthmatic (Nina Zanjani, Maia Hansson-Bergqvist, First Aid Kit)
Famous Blue Raincoat / Anthem (Maja Francis, First Aid Kit, Nina Zanjani)
Show Me The Place (Jesper Lindell, First Aid Kit)
Hallelujah (Annika Norlin, First Aid Kit)
Prayer for Messiah (Klara Söderberg)
Bird on the Wire (First Aid Kit )
Who by Fire (Reprise) / Letter to Marianne (First Aid Kit, Nina Zanjani, Maia Hansson-Bergqvist)
So Long Marianne (First Aid Kit, Frida Hyvönen, Loney Dear, Jesper Lindell, Annika Norlin, Maja Francis, Nina Zanjani, Maia Hansson-Bergqvist)
You’d Sing Too (Johanna Söderberg)

© Sony Music Entertainment Sweden

print

Våra samarbetspartners