MARTIN WIDMARK : NELLY RAPPS FÄLTHANDBOK FÖR HEMLIGA AGENTER – intressant om paranormala varelser och folktro

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Illustrationer: Christina Alvner
Serie: Nelly Rapp - monsteragent
Läsålder: 6-9 år
Genre: Mysterier & övernaturligt
Antal sidor: 80
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-10-19

Nelly Rapp – monsteragent, biohjältinna och numera även författare till en egen Fälthandbok för monsteragenter Nelly Rapp har hitintills varit huvudperson i hela 20 böcker – och detta är en av de roligaste serierna i svensk barnbokshistoria. Nelly Rapps mantra är Lugn, Lärdom och List , och på så sätt lyckas hon tackla alla utmaningar som hon möter!

Givetvis är det egentligen Martin Widmark som skriver och Christina Alvner som gör illustrationerna – hon har verkligen tagit ut svängarna i detta praktverk om internationella monster och nordisk folklore! – men tonen är omisskännligen Nelly Rapps och det är lätt att fantisera att denna kavata lilla skolflicka själv har författat boken och samlat klipp och bilder, Scrapbookstyle, för att upplysa världen om alla paranormala varelser som finns – eller kanske inte finns?!

Sanningen bakom Harry Potter

Harry Potter har också nyligen kommit ut med en bok om sanningen bakom böckerna och filmerna (baserat på en utställning med saker från British Museum), och många ting som dyker upp i böckerna och filmerna finns i verkligheten och har en historia i vår verkliga värld. Bland annat alla smarta läkeörter (många håller på att få en revival nu för tiden) och trollkarlsformeln “abrakadabra” som man förr i tiden trodde skyddade mot malaria – och som blivit till dödsformeln “avada kedavra” i Harry Potters universum.

Häxor — finns de egentligen?

Nelly Rapp tar också upp häxor och trollkarlar och abrakadabra-formeln … Men Rapp är osäker på om häxor finns eller någonsin har funnits … Hon anser att ryktet om häxors eventuella existens har varit ett svepskäl för förföljelse, och sanna utdrag ur forna häxprocesser gör Nelly Rapp så arg att hon nästan kokar över …

Grekiska jättar och gotländskt småfolk

Boken tar både upp internationellt kända monster — som vampyrer och jättar (redan Odysseus använde Lugn, Lärdom och List för att övervinna en jätte!) och typiskt nordiska varelser, som Näcken och De små under jorden – ett slags små vättar som finns under jorden på Gotland, inte att förväxlas med ett visst poprockband som hade en stor hit med Tomas Ledinlåten Snabbköpskassörskan!

Romerska spöken rasslar med kedjor …

Redan de gamla grekerna … hade en rejäl uppsättning av paranormala varelser, och i gamla romerska skrifter finns den första bevarande beskrivningen av spökerier – redan då släpade spöken runt på kedjor och rasslade med dem! De gamla romerska skrifterna har också tips på hur man ska klara av utmaningen med hjälp av Lugn, Lärdom och List – och få ett billigt, spökfritt hus på köpet!

Jorden runt med folktro genom tiderna

Det här är en intressant bok om paranormala varelser och om folktro genom tiderna, och man tar upp så skilda platser som Gotland, Skotland, gamla Rom, Grekland och Armenien. Boken fungerar utmärkt som referensverk för alla som ska forska om gamla tiders föreställningar – och sedan kan man gå vidare och gräva och fundera och ifrågasätta – med Lugn, Lärdom och List! Precis som Nelly Rapp!

2020-10-25

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners