BO SUNDSTRÖM släpper efterlängtade soloalbumet “Det kanske händer”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det har gått tre år sedan Bo Sundströms soloalbum “Mitt dumma jag – jazz på svenska” och nu kommer den efterlängtade uppföljaren “Det kanske händer”.

Albumets låtar bär alla Bo Sundströms signum; texter med en osviklig känsla för både ord och ton. Det är inte många som kan förena det bitterljuva med det livsrusiga som han!

“Adaption, heter det visst när man gör om en utrikisk text till sitt eget språk. Sätter in den i ett eget sammanhang men försöker behålla textens inre ton, rytmik och melodi. Det kunde inte bara Beppe Wolgers utan också Stikkan Andersson.

‘Sånt är livet’ och ‘Är det konstigt att man längtar bort nån gång’. Genialt kongenialt.
Så mitt förhållningssätt till att göra egna versioner på ikoniska jazzstandards är, inser jag, lika mycket inspirerat av dom båda.

Vi spelade in plattan under ett par novemberdagar i studion som nu heter Atlantis Metronome. Och vad skönt att Stefan Boman & co varsamt uppdaterat en av, vad jag tror, världens bästa studios. Ett inspelningsrum som Janne Hansson basat över sedan Pugh bollade och rullade fram.

De flesta av låtarna är andra tagning, alltså andra försöket att lira in den. Kan vi låten, står mickarna rätt, är det bara inre demoner som kan stjälpa det hela. Till skillnad från ”popinspelningar” – som lägger stor vikt vid produktion – är en inspelning med ett jazzband ofta en dokumentation av en nu-känsla. Att i efterhand addera och polera är att ta bort den. Men båda processerna kan vara väldigt spännande.

I de här tiderna av uppskjutna och inställda spelningar har det varit skönt att få drunkna i en gemenskap av duktiga musiker och den ömsesidiga viljan att försöka göra nya versioner, adaptioner, på ett gäng riktigt bra låtar. Jag har smugit in en egen bland dessa – ‘Skyll på mig’. Hoppas att ni tycker om den och de andra.”

Bo Sundström. December 2020

På skivan medverkar Jonne Bentlöv (trumpet), Björn Jansson (sax), Robert Östlund (gitarr), Vladan Wirant (piano) , Daniel Fredriksson (trummor) och Ulf Engström (kontrabas). Producent är Jonas Kullhammar.

© Sony Music Entertainment Sweden

print

Våra samarbetspartners