TRANSPORTEN – utdraget om kapad fångtransport med oväntad upplösning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Bajoceero (Below Zero)
Regi: Lluis Quillez
Skådespelare: javier Gutiérrez, Karra Elejalde, Luis Callejo, Andrés Gertrúdix, Isak Férriz
Land: Spanien
År: 2021
Genre: Action, Brott, Äventyr
Längd: 106 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär, ännu en Netflixproduktion, ännu en spansk film. Det har ju kommit en rad spanska Netflixproduktioner den senaste tiden, eller åtminstone spanska filmer som fått sin premiär på Netflix.

Transporten är regisserad av Lluís Quílez, som med ett undantag tidigare bara gjort kortfilmer. Hans enda långfilm före denna aktuella Netflixfilm, är en skräckthriller från 2014 med Julia Stiles, Out of the Dark heter den. Jag har inte sett den.

Hade gjort sig bättre som kortfilm

Frågan är om inte Transporten gjort sig bättre som kortfilm. Eller novellfilm. Eller som ett avsnitt av en TV-serie med 30-minutersrysare. Den här filmen är nämligen otroligt utdragen.

Javier Gutiérrez spelar en polis som heter Martín. I filmens regniga inledning presenteras vi för Martín och en av hans två små döttrar. Detta är i princip den enda bakgrundsinformation vi får av Martín. Han har fått ett nytt jobb, han ska vara vakt ombord på en fångtransport. Hans nya kollegor är ett gäng råskinn, i synnerhet en av dem. Men fångarna som ska fraktas iväg är råskinn även de. Eller galna. En av dem är bajsnödig.

Fritagning eller annan anledning

Transporten går inte som planerat. Någon försöker stoppa bilen – och lyckas. Bilen stannar mitt ute i ingenstans, mitt i natten och i isande kyla. Fångar och vakter är inlåsta i bilen. Är det en medhjälpare till en av fångarna som försöker sig på en fritagning, eller är den någon annan som stoppat bilen av okänd anledning?

Liksom så många andra nyare spanska filmer, är färgskalan i Transporten grå. Det är dassiga färger. Det är bitvis en våldsam och blodig film, men detta hindrar inte filmen från att vara riktigt tråkig.. Den varar en timme och 46 minuter, vilket är länge, eftersom lejonparten av filmen utspelar sig inne i en trång bil.

Tar sig mot slutet

Vidare är rollfigurerna osympatiska, inte bara fångarna, medan filmens hjälte; Martín, är rätt trist. Filmen grabbar aldrig riktigt tag, det blir inte spännande eller medryckande. Dock tar sig filmen en aning mot slutet. Dels iscensätter Lluís Quílez en händelse som är ganska imponerande. Dels är upplösningen en aning oväntad och rätt bra. Men detta kan inte rädda filmen. Inte mer än att jag höjer betyget ett snäpp.

Filmen innehåller åtminstone två lån från Robocop. Jag gissar att dessa är fullt medvetna blinkningar till den filmen.

Skriven 2021-01-30

print

Våra samarbetspartners