I VÅR HERRES HAGE (säsong 1) – en mycket välgjord och fantastiskt charmig serie

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: All Creatures Great and Small
Regi: Brian Percival (episod 1, 2), Metin Hüseyin (3, 5), Andy Hay (4, 6, 7)
Skådespelare: Nicholas Ralph, Samuel West, Callum Woodhouse, Anna Madeley, Rachel Shenton, Matthew Lewis, Imogen Clawson, Mollie Winnard, Tony Pitts, Mark Noble
Land: Storbritannien
År: 2020
Genre: Drama, Komedi
Längd: 45-60 min/avsnitt
Visas på SVT Play
Betyg: 5

Yorkshire kopplas oftast samman med Systrarna Brontë, vilda hedlandskap där Heathcliff går och vrålar efter Cathy och turister som vallfärdar till Haworth. Men verklighetens Yorkshire är så mycket mer än tre intellektuella prästdöttrar och gotisk romantik.

Detta vackra, regniga, slitsamma och högst verkliga Yorkshire skildras i James Herriots självbiografiska böcker, där livet är fullt av tidiga morgnar och långa arbetsdagar 365 dagar om året … för man kan aldrig ta ledigt från att ta hand om djur. En regel som gäller både de hårt arbetande lantbrukarna och den hårt arbetade veterinären.

Talangfull nykomling i huvudrollen

Nu har bokserien återigen blivit filmatiserad som TV-serie, och man har verkligen bemödat sig om att hitta nya ansikten och duktiga unga skådespelare som passar i rollerna, mest notabelt den talangfulle nykomlingen Nicholas Ralph i rollen som James Herriot själv – seriens berättare och huvudperson och tillika nyutexaminerad veterinär från storstaden Glasgow. Nicholas Ralphs röst är helt perfekt – hans skotska dialekt står verkligen ut bland alla Yorkshirebor och det blir en hel del språkförbistring och missförstånd redan i avsnitt ett.

Har inte sett många lantdjur i verkliga livet

Veterinärtjänster för nyutexaminerade veterinärer växer inte på träd, och om man nu får ett jobberbjudande från främmade land (läs: England) så är det bara att hoppa på bussen och lämna det trygga gamla Skottland och sin hemstad – som råkar vara Skottlands största stad. Fast James aldrig har sett speciellt många lantdjur i verkliga livet, och fast James aldrig någonsin har behandlat en häst förr … så är det bara att hålla god min och samtligt hålla tummarna för att få det åtråvärda jobbet som assistent till den buttre gamle veterinären Siegfried Farnon.

Snyggare och mer världsvan än han själv

James får jobbet. Och han blir förälskad i det vackra Yorkshire. Han blir också förälskad i den vackra farmarflickan Helen Alderson (Rachel Shenton). Fast hennes barndomsvän Hugh Hulton (Matthew Lewis) kommer ständigt i vägen när James ska försöka bjuda ut henne … Och James noterar med en suck att Hugh är längre, snyggare, mer framgångsrik och mycket mer världsvan än vad han själv är. Det är bara att konstatera att “Neville” från Harry Potter filmerna har vuxit upp och blivit en stilig hunk som verkligen fungerar i rollen som farlig rival för James.

Mer intresserad av tjejer, fester och sovmorgnar

James “wingman” är Siegfrieds ohängde lillebror Tristan (Callum Woodhouse) – ett busfrö som är på väg att bli nyutexaminerad veterinär även han – förutom den lilla detalj att han ständigt blir underkänd på tentorna. Tristan är mycket mer intresserad av tjejer, fester, god öl, mysigt samkväm på puben, sovmorgnar, god mat, att skissa på nya teckningar … ja, vad som helst förutom hårt arbete och pluggande. Och han blir rejält bortskämd av hushållerskan, den annars så barska Mrs Hall (Anna Madeley).

Son till älskade skådespelarveteraner

Den gamle veterinären Siegfried spelas med stor finkänslighet och nyansrikedom av Samuel West … son till de älskade skådespelarveteranerna Timothy West och Prunella Scales, som varit med i princip allting i Storbritannien (TV-klassiker, biofilmer, deckare, teaterpjäser, Shakespearefestivaler, evighetssåpor, Pang i bygget …)

Alla deras resor med kanalbåtar över hela världen i långköraren Kanaler, båtar och kärlek finns nu att spana in på SVT Play.

Liksom hela första säsongen av All Creatures Great and Small (svensk titel: I Vår Herres Hage) … som givetvis är inspelad på plats i Yorkshire.

En mycket välgjord och fantastiskt vacker och charmig serie för alla djurälskare.

Skriven 2021-01-11

Se den här

print

Våra samarbetspartners