STUART TURTON : DE SJU MORDEN PÅ EVELYN HARDCASTLE – ren och skär skrivglädje om mord som upprepar sig och dagligt kroppsbyte

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The 7 Deaths of Evelyn Hardcastle
Förlag: Modernista
Översättning: Ragnar Strömberg
Genre: Deckare, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 508
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-08-04

En totalt skruvad hyllning till spelet Cluedo! Och du kan spela om och om och om igen … I jakten på vilket kort som är mördaren …

Ännu en hyllning till Agatha Christie

Mixa Knives Out med Tenet och Groundhog Day och så har du De sju morden på Evelyn Hardcastle. Rian Johnson låg bakom regi och manus till filmen Knives Out – och hans kärleksfulla Agatha Christie hyllning fick både kritikernas och publikens kärlek.

Precis som Dame Agatha Christie själv under sina pusseldeckarglansdagar! Hennes deckare fyller 100 år i år. I efterordet till De sju morden på Evelyn Hardcastle finns ännu en kärleksfull hyllning till The Queen of Crime.. om nu någon skulle ha missat vilken idol som Stuart Turton avgudar.

Samma dag upprepas igen och igen

Tänk om Rian Johnson, som förutom Knives Out även ligger bakom Looper, kan få rättigheterna till att göra filmen De sju morden på Evelyn Hardcastle … Vilken film det skulle bli!

På lantgodset Blackheath upprepas samma dag om och om igen. Hela tjocka släkten Hardcastle och deras vänner församlas för att hålla en pampig maskeradbal .. och unga Evelyn Hardcastle, familjens tjusiga dotter, blir mördad.

Varje dag i en ny kropp

Samma fest och samma mord upprepas gång på gång (man kan riktigt höra klockradion som väcker Bill Murray filmen Groundhog Day gå igång …). Aiden Bishop gör allt för att lösa mordet och komma i tid för att förhindra det, men kväll efter kväll kommer han för sent. Sju gånger för sent …

Vad som förvärrar Aiden Bishops uppdrag är att han varje dag vaknar upp i en ny kropp … Det är som om spelet i Jumanji har en glitch (eller som om Mira och Rakel i julkalendern Mirakel skulle byta kropp med vem som helst …)

Parallella handlingar vävs samman

Det enda sättet att komma ut ur den onda cirkeln är att lösa mordgåtan. Vem mördade Evelyn Hardcastle? Stuart Turtons skamlösa kärlek till pusseldeckaren med alla dess “trappings” och lyxiga garneringar är smittsam.

Det här är ren och skär skrivglädje, och det smittar av sig på läsaren! Knäppt? Visst. Svårt att hänga med i? Inte riktigt lika svårt som Tenet. Olika historier och parallella handlingar vävs samman, och det krävs en del för att hänga med i svängarna och inte tappa bort sig. Lite som att befinna sig i ett tredimensionionellt korsord …

Mycket roligare än snutars hemmaproblem

Men grunden är hela tiden ett äkta Cluedo bräde och när du till sist vänder på rätt kort så känns det självklart … Att korsa pusseldeckaren på herrgården med sci-fi-fantasy genren är ju ett genidrag.

Väldigt mycket roligare än att läsa om snutar och deras hemmaproblem och dagisköer och blöjor och snöslask och evinnerligt kaffedrickande …

Det här är en färgstark fest med extra mycket extra allt. Välkomna till den eviga maskeradbalen!

Skriven 2020-12-11

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners