DENISE RUDBERG, De sju som såg (Månpocket)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Denise Rudberg räknar ner. Eller upp kanske man hellre ska säga. Författarinnans första bok i serien om tidigare åklagarsekreteraren, numera chefen för utredningsgruppen, Marianne Jidhoff började en gång i tiden, närmare bestämt 2010 med förstlingsverket Ett litet snedsprång, fortsatte med Två gånger är en vana – ja, ni förstår – och nu är vi alltså framme vid De sju som såg.

Död och svår misshandel

Vilka och vad som åsyftas i titeln bör och ska inte avslöjas, men utgångspunkten är i alla fall att den lika älskade som kände ishockeyspelaren John Stretter hittas död i sin lyxvilla på Djurgården. Misstanken att det rör sig om mord är given, men en trappa upp hittas hustrun Martina svårt misshandlad i sin säng, vilket av olika anledningar ger upphov till frågetecken hos teamet.

Livrädd för sin make

Den givna frågan är förstås vem som kan ha tagit denne världsberömde nationalklenod av daga. Allmänheten avgudade ju honom, och även om han numera var pensionerad från hockeyn mindes folk hans gärning på rinken med stor glädje. Så vem skulle då vilja mörda honom?

Vad ingen vet är dock att John förnedrar och misshandlar Martina å det grövsta. Efter en tolvårig relation har det blivit en vana för henne att ständigt gå och vara livrädd för sin make och undra när nästa våldsexplosion realiseras. Så är det någon som har anledning att se John Stretter död är det hon.

Ett personligt motiv

Men Martina har precis som många andra kvinnor i samma situation manipulerats att stanna kvar i sin destruktiva relation. Ändå besöker hon emellertid en kvinnojour för att få hjälp. Där arbetar en viss Shirin Arash med att ge misshandlade kvinnor en tillfällig fristad. Ung och engagerad till synes utan någon agenda slänger hon sig in sin uppgift med liv och lust.

Den pensionsfärdige läkaren Folke Bergman ställer i sin tur upp ideellt på jouren för att bedöma skador och plåstra om, och den första han träffar är just Martina. Så småningom visar det sig också att han har ett personligt motiv för att hjälpa de utsatta kvinnorna.

För lång tid innan deckarhistorien tar fart

Icke att förglömma hade John ett par nära affärskollegor, och tillsammans stod de i begrepp att ro en mångmiljonaffär i hamn. En tillmötesgående duo som vill hjälpa till i utredningen, tycks det. Men det är något som inte stämmer.

Fast vad nu gäller just utredningen och deckarhistorien, så får jag nog säga att det tar sin lilla tid innan den tar fart. För lång tid, om sanningen ska fram. Mycken sidutrymme ägnas nämligen istället åt Marianne Jidhoffs mindre hälsoskris och det inte särskilt dramatiska beskedet hos läkaren att hon nog måste dra ner på vin- och chokladintaget och kanske rent a börja motionera.

Knorrande och influensa

Det sistnämnda kan hennes närmaste kollega Torsten Ehn för övrigt vara behjälplig med. Han är ju gammal tävlingssimmare, gubevars. Det blir mycket knorrande över träningspassen hon måste genomlida i den här boken.

Ja, också drabbas unge polisassistenten Augustin Madrid av en tung förkylning/influensa, som inte vill ge med sig i första taget, men istället fokuseras det lite extra på två nya arbetskamrater i teamet.

Lunkande och småputtrigt elegant

Det ska inte förnekas att De sju som såg utgör ganska trevlig underhållning. Historien lunkar på, och det är småputtrigt elegant hela vägen. Visst, inslagen där Rudberg går i närkamp med Martina Stretters inre är förstås på fullt allvar och förmedlar en del obehag till läsaren. Men för övrigt lunkar det hela på i en slags skön takt som invaggar en i någon sorts mysig lästrygghet.

Abrupt upplösning

Så ur den synpunkten rullar maskineriet på precis som det ska. Men samtidigt vore det synd att påstå att det här är särskilt spännande. Sitter på nålar gör man knappast, och när upplösningen väl kommer känns den faktiskt en aning abrupt. Fast visst, vänner av Jidhoff och teamet kommer säkert att njuta av detta senaste verk också. Men för egen del skulle jag nog vilja att Rudberg koncentrerar sig lite mer på själva deckarhistorien nästa gång.

Skriven 2019-05-20

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners