THE BOPPERS – kärleksfull bitterljuv dokumentär nostalgi med 70-talets 50-talsgrupp

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matz Eklund
Dokumentär med The Boppers, Nanne Grönwall, Lasse Holm, Claes af Geijerstam, Svenne Hedlund
Land: Sverige
År: 2020
Genre: Dokumentär, Musik
Längd: 58 minuter
Format: DVD
Distributör: Majeng Media
Betyg: 4

På 1970-talet blev 1950-talet stort igen … Bland annat på grund av filmen Sista natten med gänget, serien Gänget och jag och den enormt framgångsrika svenska gruppen The Boppers – som slog igenom med dunder och brak 1977. Debutskivan Number 1 (1978) blev en av de mest sålda skivorna i Sverige genom tiderna.

Poserande i japanskt skyltfönster och album på spanska

Förortskillarna med mjölkglas i händerna och brylcréme i håret visade sig vara trendkänsligare än champagnepimplande cityslickers. Doo-wop och stämsång fick de svenska folkparkerna att gunga och publikrekorden från Snoddas tid rök all världens väg. The Boppers turnerade i både i Europa och i Japan, de poserade i skyltfönster i Japan och var med om en helt vansinnig turné.
Det andra albumet fick de bland annat spela in på spanska … Olé!

Lasse Holm pratar Arvingarna

Ett av de största svenska musikfenomenen genom tiderna hyllas nu med en extra lång dokumentärfilm (mycket längre än den som gick i SVT) med extra mycket musik och massor av minnen från de som var med och många hyllningar från alla möjliga kändisar som diskuterar The Boppers storhet. Som Lasse Holm och Nanne Grönvall.

När det gäller Lasse Holm, så ska han analysera hur man lyckas ha en lång karriär som The Boppers … och han kommer direkt in på Arvingarna och alla hits som han själv har skrivit (från Eloise och framåt). Det är inte dåligt att lyckas med att marknadsföra sig själv och en grupp från Partille så grundligt i en hyllningsfilm till The Boppers. Nanne Grönvall går däremot helt in på hyllningsspåret och håller sig till ämnet och är inte det minsta avundsjuk …

Rocka på med Markoolio

Så många svenska kändisar har mer eller mindre öppet gillat The Boppers och gärna inbjudit dem till samspel och inspiration. Mest notabelt Jerry Williams, Brolle och Markoolio – som såg till att The Boppers fick en ny generation av musikköpare i och med megahiten Rocka på! (2001). Jeannie’s Coming Back (1991) och Boom Boom (2020) är andra nyare hits med The Boppers som “alla kan” – Sommaren 2020 rockade The Boppers Allsång på Skansen med just Boom Boom. Apropå allsång – ingen som upplevt det har väl glömt The Boppers klassiska rockmedley på Lotta på Liseberg, tillsammans med Nanne Grönvall och Brolle.

Smällar och motgångar

Det här är dock inte en odelad framgångssaga, The Boppers har fått mer än sin beskärda del av smällar och motgångar och att se och höra alla de nu levande medlemmarna blicka tillbaka och minnas är något av en bitterljuv nostalgi … För en tid som många av oss missat (både 1950-tal och 1970-tal), men som vi ändå älskar och känner oss nostalgiska inför. För visst verkade de ha så kul förr i tiden när de hängde på mjölkbarer och sjöng stämsång …

Det här är en kärleksfull och välgjord dokumentär som platsar både på dokumentärhyllan och i musikbacken.

Skriven 2021-01-11

print

Våra samarbetspartners