SUSS GOTT – komedi som lever på Lill-Babs, men inte på gamla meriter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gunnar Höglund
Skådespelare: Lill-Babs, Pekka Langer, Carl-Gustaf Lindstedt, Ulla Sjöholm, Börje Mellvig
Land: Sverige
År: 1956
Genre: Komedi
Format: DVD
Distributör: Majeng Media
Betyg: 2

Suss Gott är Lill-Babs första film. Och som sådan borde den ju vara K-märkt och förvaras i lyxförpackning. Men tiden har gott hårt åt negativet, tyvärr. Manuset är inte heller mycket att hänga i julgranen. Det påminner om Göta Kanal (ja, Göta Kanal kom långt senare och använde sig av färgfilm – men idéerna var inte nyare än svartvitt).

Mycket mossigt och icke-roligt

Pekka Langer förföljs hela tiden av Carl-Gustaf Lindstedt (som är forever känd som Teskedsgummans man i första bästa julkalendern) och dessutom vill sekreteraren gifta sig med honom – mycket mossigt “running gag” som inte ens är roligt 1/2 gång.

Skaffade egen stil och blev folkkär

Filmen tar sig när Lill-Babs gör entré, intar scenen och scattar som självaste Scat Cat eller Alice Babs. Inte konstigt att Alice Babs blev ledsen för att Barbro Svensson tog scennamnet Lill-Babs. Men därefter skaffade Barbro en alldeles egen stil och blev folkkär på egna meriter.

Den här filmen lever dock inte mycket på egna meriter, men mycket på Lill-Babs. Filmen kom 1956, och efter det skulle det bli många fler framgångsrika filmroller – och bejublade scenframträdanden.

Har aldrig varit ute

1950-talets musik och mode har kommit igen, gång på gång, och inspirerar inte bara The Boppers. Lill-Babs sound och hennes klänningar är högsta mode. Igen. Men Lill-Babs har väl aldrig varit ute?
Given julklapp till “completists” som samlar allt med Lill-Babs och det glada 1950-talet.

Skriven 2020-11-20

print

Våra samarbetspartners