GHOSTBUSTERS: AFTERLIFE – stafettpinnen lämnas över till en missanpassad nörd att ta till sitt hjärta

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jason Reitman
Skådespelare: Carrie Coon, Paul Rudd, Finn Wolfhard, McKenna Grace, Logan Kim
Land: USA
År: 2021
Genre: Fantasy, Komedi, Äventyr
Längd: 124 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner
Betyg: 4

Ivan Reitman skapade en guldåder av amerikanska komedier. Hans föräldrar emigrerade till Amerika efter att ha överlevt förföljelser från både nazister och kommunister. Reitman hade historien i blodet – motståndsrörelsen, koncentrationslägren, folkmord och demokratimord – men han lade all sin energi på att göra de ljusaste och gladaste och glittrigaste filmerna och han slog igenom på bred front på det pastelliga och glada 1980-talet.

Ivan Reitman gjorde Arnold Schwartzenegger till komiker och Bill Murray till filmstjärna – och få har väl haft ett sådant genomslag som Murray hade i och med 1984 års Ghostbusters.

Ivan Reiman, ödmjuk megastjärna, filmregissör, skådespelare, manusförfattare och producent, gick ur tiden den 12 februari 2022. Hans sista film blev Ghostbusters: Afterlife.

Ivan Reitman står som filmens producent – han åkte jorden runt med sonen Jason och den ikoniska Ghostbusters bilen för att göra promotion för filmen – och han gör även en motion capture-roll som Ghostbustern Spengler. Oscarsvinnaren Jason Reitman, som är uppvuxen med Hollywoodlegender och filmarbete, har skrivit manus och regisserat.

Större än Star Wars på Halloween

Så många generationer har vuxit upp med Ghostbusters. En av mina vänner och hennes syskon klädde alltid ut sig till Ghostbusters på Halloween och hävdade fanatiskt att Ghostbusters var en större och bättre franchise än Star Wars. (Dream on!) De unga skådespelarna i Ghostbusters: Afterlife berättar att de också klätt ut sig till Ghostbusters på Halloween. Och i framtiden kommer kids att klä ut sig till dessa nya Ghostbusters som klär ut sig till Ghostbusters … Meta-mixen är total!

En lyckad requel med mini-marshmallows

Ghostbusters: Afterlife är en så kallad requel – en reboot sequel. Det gamla gardet lämnar över stafettpinnen till en ny generation. Hela sex välkända namn från original-Ghostbusters dyker upp – plus några extra påskägg och små blinkningar. Och den ikoniska bilen. Och helveteshundarna. Och en massa mini-marshmallows som spöken! Men i fokus står hela tiden den unga Phoebe Spengler – ett tekniskt och naturvetenskapligt geni som helt klart har ärvt morfars fallenhet för “science” men också hans “social akwardness”.

När familjen flyttar till en ranch mitt ute i ingenstans, en ranch som var morfars, så övar Phoebe på usla skämt som ska bryta isen med de lokala kidsen och ge henne sin första vän. Hon får napp direkt hos den udda Podcast, en sidekick som påminner om Ned i Spider-Man filmerna. Han är en blandning av obotlig entusiasm och comic relief – samtidigt som han är en obändigt lojal vän.

Drömjobb i drömbil

Något mindre roller har Phoebes storebror (som för köra Ghostbusters bilen – vilken drömroll!) och hans kärleksintresse som är fjärde generationens “invånare i helveteshåla som gud glömde”. Oförklarligt nog har denna håla en gigantisk Walmart. Men man ska inte hänga upp sig för mycket på detaljer. Det kanske finns ett stort behov av glass, hundmat och marshmallows på vischan?

Nördroll med stort hjärta

Ghostbusters: Afterlife ger en hjälteroll till en missförstådd och missanpassad nörd som alla kommer att ta till sitt hjärta. En liten tjej med runda glasögon som hade kunnat platsa i The Big Bang Theory. Hon är lika söt som de två science-tjejerna med glasögon i denna serie, men lika “awkward” som Sheldon. Barnen älskar hennes one-liners och inövade skämt. En gräshoppa går in i en bar … Två valar sitter i en bar … Det är helt på den nivå som barnen brukar lära in skämt från skämtböcker för att kunna imponera på omgivningen. Och att Phoebe väljer att underhålla – eller distrahera – helveteshundarna och deras härskare med barnsliga skämt är ju jättekul …

Bra filmsäsong för tjejer som inte behöver en makeover …

Efter Encanto är det bara att konstatera att det verkar bli en bra säsong för små glasögonprydda tjejer som inte själva tycker att de passar in i den traditionellt söta och populära rollen som sjunger som en primadonna på föreställningen och strör rosenblad omkring sig. Ingen behöver tvingas på en gammaldags Hollywood-makeover! Det finns andra viktiga roller att belöna och andra viktiga egenskaper att premiera. I en ny omgivning – mitt i öknen – blommar Phoebe ut på riktigt.

Klappat och klart för Ghostbusters: CSI

I bonusscenerna hintas det om en ny franchise där Ghostbusters får en rik mecenat som kan stödja dem. Liksom när det gäller CSI kan det nu poppa upp Ghostbusters filialer överallt! Ghostbusters: New York. Ghostbusters: Las Vegas. Ghostbusters: Oklahoma! Men spöken som sjunger country & western musikal. Only the sky is the limit. Och inte ens det för högtflygande spöken. Ivan Reitman kan med rätta vara stolt.

print

Våra samarbetspartners