CAMILLA LÄCKBERG : SUPER-CHARLIE OCH MORMORSMYSTERIET – en deckarbebis med hemlig identitet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Illustrationer: Millis Sarri
Serie: Super-Charlie (del 3)
Genre: Berättelser
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 40
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-01-05

Av alla kända deckarförfattare som sadlat om och som sidosyssla dessutom blivit barnboksförfattare, så tar Camilla Läckberg priset för “yngste hjälten”. Och förmodligen också för “äldsta sidekicken”.

I Super-Charlie och mormorsmysteriet möter vi Super-Charlie – en deckare med hemlig identitet. Alla tror att han är en vanlig bebis som inte kan gå eller prata, men i själva verket kan Charlie allt detta. Och han kan dessutom flyga, lösa deckarmysterier och använda sin röntgensyn. Som alla superhjältar med självrespekt så finns det EN utvald person som känner till hjältens sanna förmågor och hemliga superhjälteidentitet. Den personen här är Charlies mormor.

Behärskar inte superkrafterna

Handlingen andas semestertider och sommarlov från start till mål. Super-Charlie och hela hans entourage ska på semester och mormor försöker övertala Charlie att även ta semester från att träna på röntgensynen. För ärligt talat så behärskar Charlie inte riktigt alla sina superkrafter. I bakgrunden på illustrationerna ser vi bland annat hur en ekorre blir sur för att Charlie tänt eld på hans gran, och i Charlies rum finns det gott om saker som är lite eldsvedda. Som gardinerna och Charlies fotboll. En leksakskompis (som påminner om en blåfärgad muckla i Pettson och Findus äventyr) släpar runt på en brandsläckare. För säkerhets skull.

Har gjort upp en plan

Den gemensamma semestern verkar i alla fall bli en het helvetessemester även utan Charlie som sätter eld på saker.

Farsan i familjen har utan att rådfråga frugan, barnen, farfar, mormor eller någon över huvud taget om vad DE vill göra på semestern gjort upp en egen plan som han stolt presenterar som en “överraskning”. Helt sonika har farsan skaffat samma levnadsdevis som blå träningsoverallen med gul solhatt i TV-serien och musikalen Macken – “Man ska ha husvagn“. Eller snarare: husbil. Att köra är komplicerat, att packa och få plats är besvärligt, att parkera är en mardröm. Och då har inte ens semestern börjat på riktigt än …

Hitta mormor med röntgensyn

Maten på campingen är usel, det finns inget kul att göra, grillen fungerar inte speciellt bra (i alla fall inte förrän Charlie “hjälper till” med sin röntgensyn och får grillen att explodera och sedan fungerar den inte alls) och värst av allt … mormor försvinner. Snart letar hela familjen efter mormor och Charlie inser att för att hitta mormor igen så måste han få sin röntgensyn att fungera till annat än att sätta eld på saker …

Myllrande knasig Sune-liknande familj

Super-Charlie och mormorsmysteriet är en fin historia om stark vänskap över generationsgränserna. Charlie och mormor är de enda utvecklade karaktärerna i en myllrande, knasig Sune-liknande familj – men det finns också ett underliggande budskap i berättelsen om att alla har rätt till ett privatliv – även alla “mormors” som brukar få vara nöjda med att serva andra.

En annan sensmoral är att man inte kan ha semester allt för ofta – eftersom det tar på krafterna alldeles för mycket! Även för en pigg liten superhjälte.

Skriven 2021-01-07

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners