DAVID NICHOLLS : BITTERLJUVA DAGAR – smart romcom om förtrollad sommar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Printz Publishing
Genre: Skönlitteratur i översättning
Originaltitel: Sweet Sorrow
Översättning: Åsa Brolin
Antal sidor: 422
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2020-03-06
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2019-10-03

Bitterljuva dagar är allt som man förknippar med David Nicholls – och i övermått. David Nicholls skulle praktiskt taget kunna ta patent på ordet bitterljuvt – tänk bara på bästsäljaren One Day (En Dag) som blev film efter David Nicholls eget manuskript med Anne Hathaway i huvudrollen som Emma.

Var ständig birollskaraktär

David Nicholls har också – i likhet med Bitterljuva dagars huvudperson Charlie Lewis – bitterljuv efterenhet av skådespelaryrket. En drömkarriär som aldrig slog väl ut för David – han var en ständig birollskaraktär, eller snarare statist, eller understudy. Och han mötte aldrig den stora publiken. Han spelade t.ex. mot Dame Judi Dench på The National Theatre, men bara som understudy vid ett kostymgenrep, utan publik. (Den som han skulle ersätta blev givetvis aldrig sjuk när det verkligen gällde).

Det var som manusförfattare (för film och TV) och senare som romanförfattare som David Nicholls skulle bli framgångsrik och hitta sitt verkliga kall.

Ser tillbaka på stora kärleken

Charlie Lewis i Bitterljuva dagar genomgår en liknande process – han jobbar hårt på att bli skådespelare (mestadels under en lång, bitterljuv sommar) innan han inser att hans kall och talang ligger inom spelutveckling (de behöver också manusförfattare).

Charlie är bokens berättare – en medelålders Charlie, som ska gifta sig. Men han minns hela tiden tillbaka till sin ungdoms stora kärlek … han blickar tillbaka både på skådespeleriet och gemenskapen i en ensemble och på förhållandet med den tjej, Fran Fisher, som var hans allt en hel sommar … visst var det den stora kärleken?! Fran Fisher och / eller skådespelarlivet …. Och visst har han missat båten … Eller?

Twist på slutet

Det intressanta grepp som David Nicholls använder är att han inbakar ett tvivel. Charlie inser att kanske verkar allt så stort och meningsfullt nu, när han ser tillbaka, men kanske var det inte det, kanske kändes det inte ens som något stort och viktigt ögonblick när allt hände …

Efter att ha läst Fjärilsrummet av Lucinda Riley (unga älskande får varandra efter en lång paus) är det intressant att se ett annat perspektiv – kanske var den stora kärleken bara en hallucination.

Sedan kommer twisten på slutet: Fran Fisher hittar tillbaka till och gifter sig med sin ungdoms stora kärlek (efter ett par smällar och skilsmässor) – men det är inte Charlie …

En bok om förtrollad sommar

En smart och tänkvärd romcom som levererar allt det som David Nichols är bäst på. Inklusive en ”noholds barred” ironisk och kärleksfull granskning av skådespelarvärlden och all dess fåfänga och knäppa härlighet.

Sommartips: Nicholls nya roman är perfekt för stranden, utflykten, hängmattan … Det här är en bok om en förtrollad sommar och den passar allra bäst att läsa på sommaren! Helst utsträckt på en sommaräng, precis så som Charlie Lewis läser sina älskingsböcker i inledningen av romanen

Skriven 2020-07-24

Om författaren:

David Nicholls studerade engelsk litteratur och drama på universitetet i Bristol, med målet att bli skådespelare. Efter att han tagit sin examen fick han ett stipendium som gav honom möjligheten att börja på skolan American Musical and Dramatic Academy i New York. Han flyttade hem till England och London 1991, där han arbetade på diverse barer och restauranger tills han fick sitt equity card och arbetade då som skådespelare i åtta år.

Han började skriva böcker efter att ha studerat tre år vid Royal National Theatre och sedan dess har det blivit många romaner och manusarbeten …

Tidigare romaner av David Nicholls:

På vinst och förlust (originaltitel: Starter for Ten)
Mitt livs roll (originaltitel: The Understudy)
En dag (originaltitel: One Day)
Vi (originaltitel: Us)

Starter for Ten filmatiserades 2006, med bland andra James McAvoy, Alice Eve och Rebecca Hall i rollistan. One Day filmatiserades 2011, med Anne Hathaway och Jim Sturgess i huvudrollerna.

David Nichols har också skrivit manus för adaptationer av böcker av andra författare, som And When Did You Last See Your Father?, Tess of the D’Urbervilles, Far from the Madding Crow och originalmanuskriptet The 7.39, en tankvärd romcom med stark vardagsförankring som sänts på BBC.

David Nicholls framtidsdröm är att skriva en smart, modern och aktuell romcom … för bioduken.

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners