BLOODLINE – American Pies The Stiffmeister i beckmörk skräckthriller som gapar över för mycket

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Henry Jacobson
Skådespelare: Seann William Scott, Mariela Garriga, Dale Dickey, Kevin Carroll, Christie Herring
Land: USA
År: 2018
Genre: Brott, Skräck, Thriller
Längd: 97 minuter
Format: DVD/Blu-Ray/VOD
Distributör: NonStop Entertainment
Betyg: 2

På sistone har Seann William Scott figurerat i TV-serien Dödligt vapen, men de flesta känner honom bäst som den störige, men alltid lika underhållande Stifler eller The Stiffmeister i American Pie-franchisen. Bloodline är dock något helt annat. Verkligen något helt annat. Här får nämligen skådespelaren plocka fram sin inre knäppis när han låter sina skruvade beskyddarinstinkter för familjebegreppet ta över all vett och sans.

Scott är Evan Cole, lågmäld socialarbeterare på en lokal high school, som verkligen tar sitt arbete seriöst. Varje dag träffar han ungdomar som far illa. Grav alkoholism, misshandel, övergrepp, drogmissbruk och våldtäkt är givna ingredienser i deras berättelser, men Evan lyssnar och är förstående varje dag i veckan.

Plågas av våldsam barndom

Samtidigt på hemmaplan går frun hemma och är höggravid, men inte länge till. I en synnerligen grafisk förlossningsscen tittar hans barn ut, och ni kan lita på att Evan är redo för sin papparoll. Utan minsta knot går han upp och tröstar sin gråtande bebis mitt i natten.

Fast Evan är inte tillfreds. Han plågas av traumatiska minnen från en våldsam barndom, och tar ohälsosamt mycket och starkt del av ”sina” ungdomars berättelser. Han vill ställa saker och ting till rätta. På ett definitivt sätt. Så att blodet skvätter under kyligt planerade former.

Skydda familjen till varje pris

Därmed skulle problemen för de stackars ungdomarna vara lösta. Kan man tycka, men Evans sessioner med dem visar att så inte är fallet. För ingen av dem ville ju att deras plågoandar bara skulle vara puts väck. Ja, och sedan börjar lagens långa arm nosa i försvinnandena. Men oavsett vilket: ni kan lita på att Evan tänker skydda sin lilla familj till varje pris.

Ytligt sett skulle man kunna beteckna det här som en variant på 80-talsklassikern The Stepfather. Å andra vore det att tänja ordentligt på gränserna. För även om det finns beröringspunkter i själva upplägget med den fanatiska hållningen till familjen av huvudpersonen, så är Bloodline becksvart och brutal i sina våldsskildringar på ett helt annat sätt. Där The Stepfathers Kerry O’ Quinn (Lost, Hawaii Five-O) slängde grymt komiska punchlines omkring sig är Evan bara nollställt skoningslös utan pardon.

Beckmörk i lågt tempo

Allt detta ger i sin tur en antydan om att Bloodline knappast är gjord för att locka till sig den breda skräckpubliken som vill avnjuta en frejdig slasherorgie i högt tempo med en hög ”body count” i fantasifulla (mord)förpackningar.

Snarare är det väl så att vänner av tidiga Brian DePalma, typ Dressed to Kill och Vittnet måste tystas minus kameraåkningarna kan ha något lite att hämta. Det samma kan kanske sägas om beundraren av italiensk Gialloskräck – är dock inte en sådan själv. Om inte annat är Bloodline såväl beckmörk som präglad av tämligen lågt tempo och ett psykologiskt thrillerelement.

Den som gapar över mycket…

Däremot kan jag tänka mig att fantasten av genren saknar både dess arty inslag och visuella flair, vilket lämnar en med en känsla av att Bloodline vill mycket utan att klara av att leverera hela paketet. Sedan ter sig det hela förvisso på sitt sätt stämningsfullt, men i slutänden hade det kanske trots allt varit bättre om regissören Henry Jacobson gått in för att på sant traditionellt vis addera lite mer nerv och täthet i anrättningen istället. För den som gapar över mycket mister som bekant inte sällan en stor del av stycket.

Skriven 2021-01-11

print

Våra samarbetspartners