THE UNHOLY – religiös fantasyskräckis med mycket mumbojumbo

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Evan Spiliotopoulos
Skådespelare: Jeffrey Dean Morgan, Cricket Brown, William Sadler, Kate Aselton, Cary Elwes
Land: USA
År: 2021
Genre: Drama, Mysterium, Skräck
Längd: 109 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Sony Pictures
Betyg: 2

En journalist som ertappats med att hitta på sina bästsäljande nyheter har straffats med att nu spåra upp nyheter på vischan. Ett villospår med en ko visar sig vara ännu mer fejk news — eller snarare ett skämt från några tonåringar på orten. Men så snubblar reportern Gerry över en verklig, mirakulös nyhet. Han träffar en dövstum flicka vid namn Alice som plötsligt kan höra och tala igen — och som kan bota sjuka. “Ta din säng och gå!” Typ.

Alice tar för givet att den Mary som talar till henne är den heliga Maria (som heter Mary på engelska), känd från Bibeln, men det råkar vara en häxa vid namn Mary som år 1845 hängdes från ett träd, exakt samma träd där journalisten inledningsvis i filmens öppningsscener råkade krossa en porslinsdocka med häxans själ inuti. (Mirakulöst nog har inget djur, ingen människa, ingen rutten trädgren, ingen sten och ingen frostskada slagit sönder dockan under ungefär ett par hundra år. Och mirakulöst nog har ingen asfalterat över trädet, fältet och dockan för att göra plats till fler shoppingcentra och fler parkeringsplatser.)

Mirakel och cash flow på vischan

Satan är ute efter fler själar och han utnyttjar Mary, som i sin tur utnyttjar Alice … och ingen motarbetar dem, eftersom övermuftin inom kyrkan är överlycklig över all PR som Alice och miraklerna innebär, och alla andra i byn är också överlyckliga, eftersom ingen någonsin behöver vara förkyld, och dessutom kommer besökare och turister, vilket innebär ett sällan skådat cash flow ute på vischan.

Det är upp till fejk news-journalisten Gerry att avslöja sanningen … eller att dö på kuppen. Eller både och.

Mycket mumbojumbo

Det här är en typ av religiös fantasyskräckis som blivit rätt så vanlig inom skräckgenren nu för tiden. Hela Conjuring-universumet är ett exempel på detta, och ibland misstänker man att allt är en komplott för att marknadsföra den katolska kyrkan. (Tänk inte på katolska kyrkans egna högst verkliga synder – från häxbränningar och förföljelser till förskingringsskandaler och pedofili.) Det är mycket mumbojumbo, mycket hokus pokus, många väldigt bra och kända skådespelare, men ett ljummet resultat. Den som hoppats på helveteshett får leta någon annanstans.

En besvikelse av okej bok

Skräckscenerna är utplacerade som kontroller på en orienteringsbana — ungefär som att det ska gå jämna intervaller mellan dem, inte för att de tillför historien något just där och då.

Det är en besvikelse att en helt okej bok, Shrine av James Herbert (som växt upp med katolicismen), inte har blivit en bättre eller mer skrämmande film. Grundjobbet med en bra story var ju redan gjort. Dessutom är Sam Raimi en av filmens producenter.

För många stolar

Den färske regidebuterande Evan Spiliotopoulos står inte bara för regin utan han har även skrivit manus, baserat på romanen Shrine, och är filmens medproducent.

Kanske har Herr Spiliotopoulos suttit på för många stolar. Kanske hade det behövts mer koll, mer driv och mer input ovanifrån för att nå ett bättre resultat.

Skriven 2021-10-03

print

Våra samarbetspartners