MARE OF EASTTOWN – rasande bra Kate Winslet i sju timmar långt förortsepos

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av Brad Ingelsby
Regi: Craig Zobel (episod 1-7)
Skådespelare: Kate Winslet, Julianne Nicholson, Jean Smart, Angourie Rice, John Douglas Thompson, Joe Tippett, Cameron Mann, Jack Mulhern, Izzy King, Justin Hurtt-Dunkley
Land: USA
År: 2021
Genre: Brott, Drama, Mysterium
Längd: Sju episoder på 57-67 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner Home Video
Betyg: 4

Mare of Easttown är utan tvekan en av årets bästa TV-serier. 16 Emmy-nomineringar. En rasande bra Kate Winslet i huvudrollen som överarbetad deckare som sällan drar på smilbanden. En väl sammansatt ensemble av intressanta biroller. Massor av förvecklingar. Mord, försvinnanden och familjeintriger. Men framför allt: ett porträtt av en del av USA som man sällan ser. Fattigt, grådaskigt och oglamoröst.

Förortslivliv i Philidelphia, långt ifrån Det holländska huset

Mare of Easttown utspelar sig i en förort till Philadelphia – men miljömässigt är det så långt från den aktuella bästsäljande Philadelphia-romanen Det holländska huset som man kan komma. Här finns inget Delft porslin, här finna inga välkomnade mjuka mattor, här finns inga perfekta gröna gräsmattor, här finns ingen värdefull konst på väggarna. Men familjeintrigerna – de liknar faktiskt varandra. Uppgång och fall, rivalitet och konkurrens. Försvinnanden. Spöken på vinden. Det förflutna som ständigt gör sig påmint …

tonårsflickor – en död, en försvunnen

Mare Sheehan har många fall på sitt bord, men mest av allt hänger hennes prestige på att lösa hur en tonårsflicka (vän till hennes egen tonårsflicka) kunde försvinna för ett år sedan, och hur sedan en annan tonårsflicka blir mördad och hittas i skogen. Klockan tickar. Folk börjar ifrågasätta hur bra Mare är på sitt jobb. Egentligen. Hon kan ju inte ens hålla koll på sina egna ungar och deras vänner … Hur blir det då med alla andra fall?

En gång high school sporthjälte, alltid lokal hjälte …

Mare är en lokal hjälte, eftersom hon var stjärnan i basketlaget i high school som vann “the basketball championship” för 25 år sedan.

En ljusglimt i mörkret är att jubiléet av segern ska firas med stor baluns och klassisk “high school reunion”. Men så bjuder Mares ex-man Frank in Mare och hela hennes familj till sitt förlovningskalas. Exakt samma kväll. Snacka om passiv-aggressiv festplanering!

Sonens död på vinden spökar

Mares familj består av hennes mamma och hennes tonårsdotter. Mares son var drogberoende och begick självmord genom att hänga sig på vinden och Mare genomgår en vårdnadstvist med sonens ex-flickvän för att få vårdnaden om barnbarnet, som far illa av att leva i en miljö där allt präglas av droger och jakten på nästa sil.

Ingen energi över till leenden

Mare har alltså gott om privata problem. Förutom alla fall som hon har att lösa. Hon ser fårad och sliten ut, hon ler praktiskt taget aldrig. Inte för att hon är en arketypiskt sur gammal kommissarie, utan för att hon helt enkelt inte har energi över till att le.

Utmärkande, utmärkta biroller

Bland små och stora biroller i dramat utmärker sig Beth Hanlon (Chinasa Ogbuagu i en hjärtskärande ärlig och desperat rolltolkning) som anmäler ännu ett inbrott – och det visar sig ännu en gång vara brorsan Freddie (Dominique Johnson) som är skyldig. Han är återigen på jakt efter prylar för att få pengar till sin nästa dos av droger.

Utmärker sig gör också Colin Zabel (Evan Peters, känd från WandaVision), som tas in för att hjälpa Mare med det nya mordfallet och Richard Ryan (en lagom sexig Guy Pearce i rollen som kulturkofta), en författare och professor i kreativt skrivande som får bli Mares nya kärleksintresse.

Från en studie i rött till en studie i misär

Ja, det här är en deckare. Men det är också en studie i misär, från så många olika vinklar och vrår. Och en “slice of life” från ett deprimerat och depraverat Amerika som gud och den amerikanska drömmen glömde. Helheten i dramat blir så mycket större än summan av delarna.

Och Kate Winslet gör en av sin karriärs bästa roller. Igen.

Oscarsvinnare trivs på TV – liksom bästsäljande romaner

Oscarsvinnare som söker sig till TV (ofta HBO-dramer) håller på att bli en trend – för det är tydligen där som de riktigt matiga rollerna finns, karaktärer som kan utvecklas och utforskas i avsnitt efter avsnitt.

Efter två säsonger av Liane Moriartys Big Little Lies på HBO och deckaren The Undoing (baserad på You Should Have Known av Jean Hanff Korelitz) har nu Nicole Kidman producerat ännu en serie baserad på en bästsäljande Moriarty-roman, där hon spelar en av huvudrollerna – Nine Perfect Strangers. Det låter helt perfekt.

Tid att utveckla karaktärerna

TV har helt enkelt blivit ett slags “Oscarsbait” – du kan få de allra bästa filmskådespelarna eftersom karaktärerna som finns i serierna oftast är intressantare och mer storslagna och mer nyansrika och mer utvecklade än de som vanligtvis presenteras i biofilmer.

Till skillnad från så många andra HBO-succéer från Game of Thrones till Big Little Lies så är Mare of Easttown inte baserad på en bok eller bokserie, utan det är en originalidé av manusförfattaren Brad Ingelsby. Vilket har fördelen att ingen har läst boken , och ingen kan komma med spoilers om vem som gjorde det och varför innan sista avsnittet är slut!

Sju timmar långt mörkt förortsepos

Det finns så mycket tid att utveckla Mare och de andra karaktärerna under ett nästan sju timmar långt mörkt förortsepos.

Och precis när man tror att man vet vem som är skyldig till vad och varför, så svänger allt igen …

Skriven 2021-09-12

print

Våra samarbetspartners